PARADOX ROMÂNESC: O afacere cu deseuri a esuat in tara sufocata de gunoaie

PARADOX ROMÂNESC: O afacere cu deseuri a esuat in tara sufocata de gunoaie
PARADOX ROMÂNESC: O afacere cu deseuri a esuat in tara sufocata de gunoaie

Fabrica de sortare a deseurilor de la Orastie si-a incetat activitatea. De jur-imprejurul halelor stau tone de gunoaie pe care doar mustele (roiuri-roiuri) le mai „recicleaza”. In incinta fabricii   totul pare pustiu, abandonat. O motocositoare se aude infundat in zumzetul mustelor. Ultimul muncitor tunde gazonul

Fabrica de sortare a deseurilor de la Orastie a fost inaugurata la data de 17 octombrie 2011, in prezenta prefectului Attila Dezsi si a autoritatilor locale. (A fost si primarul Gheorghe Ile din Vulcan sa vada „minunea”). Era un eveniment semnificativ in viata municipiului Orastie. O firma irlandeza cu buna reputatie internationala investea patru milioane de euro intr-o afacere profitabila, o activitate care ne ajuta sa scapam de gunoaie. Capacitatea de procesare a deseurilor a fost apreciata la 200.000 tone pe an. In fabrica si-au gasit un loc de munca 125 de salariati. Dupa nici doi ani, patronatul a pus lacatul. Muncitorii au fost trimisi in somaj. La fabrica au mai ramas cativa angajati la birouri si la intretinere.

Sever si nu prea

In curte si prin hale sunt cam patru mii de tone de deseuri neprocesate. Zac la voia intamplarii de peste trei saptamani. Gunoiul fermenteaza si imprastie un miros intepator. Nu atat de nesuferit si de puternic ca cel de la crescatoria de proci din vecinatate. In schimb, la categoria „muste” fabrica bate „porcaria”.

Bogdan Sever, comisarul sef  al Garzi de Mediu Hunedoara a fost sesizat sa intervina inca din luna aprilie. „Am facut un control acolo in aprilie – mai. Firma a fost sanctionata pentru depozitele necontrolate din afara incintei. Amenda a fost de cateva sute de milioane de lei vechi pentru ca la noi amenzile sunt mari – dar, stiti, nu am voie sa va spun suma. Aveau deseuri si in curte, desi nu aveau voie sa lucreze pe stoc. Au avut un termen de conformare scurt de cateva zile”, spune Bogdan Sever, comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara.

Curatenie cu de-a sila

Primarul municipiului Orastie, Ovidiu Balan, e constient ca gunoaiele de la fabrica au devenit o mare problema pentru zona. „In momentul in care au sistat activitatea nu au sistat si primirea de deseuri si s-au strans foarte multe acolo. Noi am incercat sa rezolvam situatia printr-o intermediere cu operatorul de la groapa de gunoi in sensul ca aceste deseuri sa poata fi duse de acolo, urmand sa fie facturate catre firma in cauza”, spune Balan. Primarul a mai precizat ca deseurile vor fi ridicate in 2-3 zile, dar termenul este excesiv de optimiste, avand in vedere volumul de gunoi ce trebuie carat de la fabrica.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente