Parcul Natural Lunca Muresului, necunoscut de aradeni

Parcul Natural Lunca Muresului, necunoscut de aradeni

Un studiu realizat recent la nivelul comunitatii locale din jurul Parcului Natural Lunca Muresului arata ca, cei mai multi dintre locuitori, adica 78%, au auzit de parc, iar marea majoritate, adica 93%, a acestora stiu foarte putine lucruri despre plantele si animalele care sunt protejate in aceasta zona.

In acest sens, administratia Parcului implementeaza un proiect care vizeaza imbunatatirea infrastructurii necesare sensibilizarii si constientizarii populatiei in Parcul Natural Lunca Muresului. Valoarea proiectului este de peste 1,1 milioane lei si se va derula pe parcursul anilor 2001 si 2012, in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” – axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii. „Dorim ca acest nivel de constientizare sa creasca si comunitatea locala sa cunoasca imensa bogatie naturala care exista aici. Acesta este scopul noului proiect”, a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Muresului. Conform celor prezentate, marti, de administratia Parcului, cresterea gradului de constientizare a comunitatii locale se va realiza prin modernizarea Centrul de vizitare, prin numeroase elemente interactive care isi vor gasi locatia in spatiile publice de la intrare. „Speram ca panourile cu informatii despre istoria parcului, despre biodiversitate si despre serviciile ecosistemelor naturale din parc, interactionarea prin diverse echipamente cu imagini si sunete din parc sa contribuie la sensibilizarea populatiei. Una dintre cele mai frumoase zone din parc va fi evidentiata si va fi promovata pentru desfasurarea de activitati de educatie ecologica si, totodata va fi propusa vizitatorilor pentru a descoperi multitudinea de specii protejate din Parcul Natural Lunca Muresului. Acest aspect se va realiza prin amplasarea a 20 de panouri informative pe un nou traseu educational”, a mai spus Paul Hac.

Hoti si braconieri in Lunca Muresului

Cei din administratia Parcului au mai anuntat marti ca opt panouri informative montate in Centrul de vizitare de la Ceala au fost furate. Paul Hac a spus ca panourile au fost montate anul trecut, iar valoarea acestora este de aproximativ 2.000 de lei. „Din discutiile pe care le-am avut cu oamenii legii mi s-a explicat ca, probabil, cei care au distrus panourile au intentionat sa vanda cadrele metalice la fier vechi. O sa discutam cu reprezentantii Jandarmeriei pentru intensificarea patrularilor prin zona”, a spus Paul Hac. Pe langa aceste furturi, Administratia Parcului Natural Lunca Muresului se mai confrunta cu taieri ilegale de arbori din zona protejata, dar si cu actiuni de braconaj. De asemenea, aruncatul gunoaielor in Parc reprezinta o problema greu de rezolvat a autoritatilor.
„Am montat camere video in unele locuri unde stiam ca se arunca gunoaie. Dupa ce am dat amenzi si am dovedit cu imagini furturile, camerele au fost furate. O sa mai purtam discutii cu reprezentantii administratiilor locale sa vedem cum putem sa sactionam aceste fapte, inainte de a fi prea tarziu si aria protejata sa fie distrusa”, a afirmat directorul Parcului Natural Lunca Muresului.

Singura arie protejata din judet

In Romania exista 27 de parcuri nationale si naturale care reprezinta cele mai importante valori ale naturii din tara noastra. Singura arie protejata de acest gen din judetul Arad este Parcul Natural Lunca Muresului. „Acesta, desi printre ultimele infiintate (2005) a reusit sa se faca cunoscut si sa se impuna ca lider si exemplu de urmat cel putin in cateva domenii specifice. Unul dintre acestea este educatia ecologica. Astfel, in ultimii 4 ani, angajatii Parcului au lucrat in mod direct cu circa 8.000 de copii si tineri, scoli din mai multe judete ale tarii venind regulat la programele educationale de la Centrul de vizitare Ceala. De asemenea, administratia ariei protejate a reusit sa atraga fonduri europene prin mai multe proiecte de profil”, a precizat Paul Hac, care a mai adaugat ca, in prezent, sunt proiecte in derulare, in valoare de peste 3 milioane de lei. Parcul Natural Lunca Muresului a fost infiintat in anul 2005, fiind unul din putinele parcuri din zona de campie a Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *