Parcurile fotovoltaice, noul trend in producerea de energie in Cluj

Parcurile fotovoltaice, noul trend in producerea de energie in Cluj
Parcurile fotovoltaice, noul trend in producerea de energie in Cluj

Comunele Chinteni si Floresti vor avea fiecare cate doua parcuri fotovoltaice. Cele din Chinteni sunt in faza de proiectare, iar pentru cele din Floresti, vineri se va vota concesionarea terenurilor. Valoarea investitiei pentru fiecare din cele doua parcuri fotovoltaice din Chinteni este de 20 milioane lei.

Investitiile in sisteme de producere de energie verde prin panouri solare prind teren in judetul Cluj. Autoritatile locale si judetene au inteles ca pot face economii serioase la buget daca vor dispune de parcuri fotovoltaice cu ajutorul carora sa produca energie electrica pentru institutiile din subordine sau pentru iluminatul public astfel ca au devenit interesate de construirea acestor sisteme de producere de energie.

Primele parcuri fotovoltaice din judetul Cluj vor fi realizate in comunele Chinteni si Floresti. In Chinteni vor fi construite doua parcuri fotovoltaice, unul realizat de autoritatile locale in asociere cu un investitor strain, iar celalalt in asociere cu Consiliul Judetean Cluj. Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni a declarat ca cele doua parcuri fotovoltaice sunt acum in faza de proiectare si fiecare dintre ele vor ocupa 10 hectare. In ceea ce priveste investitia realizata in asociere cu partenerul strain, pana la aceasta data au avut loc deja discutii cu compania respectiva si in functie de durata demersurilor pentru realizarea documentatiei, lucrarile ar putea incepe chiar in aceasta vara.

Vor scadea costurile la facturile la energie

Al doilea parc fotovoltaic din Chinteni este realizat de autoritatile locale din comuna in parteneriat cu Consiliul Judetean. Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al forului judetean declara ca in acest moment se lucreaza la studiul de insorire, adica stabilirea parcelei de teren care este cea mai potrivita pentru producerea de energie electrica datorita pozitionarii fata de soare.

Valoarea investitiei, estimata la 5 milioane euro va fi suportata din bugetul Consiliului Judetean, iar scopul realizarii acestui parc este reducerea costurilor la facturile de energie electrica ale institutiilor din subordinea Consiliului Judetean. Costurile sunt estimate la 4 milioane euro anual.

Interes mare pentru parcuri fotovoltaice in Floresti

Floresti este o alta comuna interesata sa atraga investitori pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. Astfel, in sedinta de Consiliu Local de vineri, se vor vota doua proiecte de hotarare privind concesionarea unui teren de 22 de hectare in Luna de Sus si unul de 17,5 hectare tot in Luna de Sus pentru parcuri fotovoltaice. Cele doua terenuri au o expunere sudica astfel ca se preteaza pentru producerea de energie solara.

Horea Sulea, primarul comunei Floresti afirma ca in ultimele opt luni s-au perindat foarte multi ofertanti interesati sa investeasca in parcurile fotovoltaice, dar deocamdata nici unul nu a venit cu o oferta concreta.

Dupa ce vor fi puse in functiune cele doua parcuri, autoritatile locale vor face economii de 1 milion lei din bugetul local la plata facturilor de energie electrica. Primarul spera ca banii economisiti sa fie utilizati pentru alte investitii, precum asfaltarea strazilor.

Parc fotovoltaic cu „scantei” in Lomb

Primaria Cluj-Napoca avea in plan sa realizeze, in parteneriat cu Polus Real Estate, un parc fotovoltaic pe un teren de 190 de hectare in Lomb, in locul cartierului de locuinte Tineretului. Decizia de reconversie a proiectului din cartier rezidential in parc fotovoltaic a fost luata in anul 2010, insa in momentul de fata proiectul nu poate fi realizat din cauza unor dispute juridice intre actionarii Polus Real Estate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente