Parlamentul European a exclus gazele de sist de la noile reguli de mediu

Parlamentul European a exclus gazele de sist de la noile reguli de mediu
Parlamentul European a exclus gazele de sist de la noile reguli de mediu

Europarlamentarii au votat miercuri in favoarea inaspririi normelor privind impactul explorarii petrolului si gazelor naturale asupra mediului, dar au exclus gazele de sist de la noile norme, transmite Reuters.

O serie de state membre precum Marea Britanie si Polonia sustin dezvoltarea gazelor de sist, vazute ca o modalitate de a reduce dependenta UE de gazele naturale rusesti precum si pentru a reduce costurile cu energia la un nivel similar cu cele din SUA.

Potrivit legii, procesul de evaluare a unei game largi de proiecte de infrastructura, precum si a proiectelor din domeniul petrolului si gazelor naturale, va include si impactul acestor proiecte asupra biodiversitatii si modificarilor climatice, la care se adauga masuri pentru a se asigura ca autoritatile care acorda aprobari nu se afla in situati de conflict de interese.

Companiile din industria energetica sunt de parere ca noua lege evita impunerea unui numar prea mare de restrictii asupra proiectelor aflate in primele faze de dezvoltare, cand viabilitatea lor comerciala nu este clara. ‘Desi nu impune cerinte inutile pentru industria de petrol si gaze naturale, noile reguli vor garanta ca orice dezvoltare, inclusiv explorarea gazelor de sist, vor fi supuse unor norme stricte de mediu’, a declarat Roland Festor, director la International Association of Oil & Gas Producers.

De asemenea, asociatia Shale Gas Europe, care reuneste o serie de mari companii energetice precum Chevron, Total sau Cuadrilla Resources, a salutat si ea noile prevederi. ‘Gazele de sist ar putea juca un rol important in acoperirea necesitatilor energetice ale Europei’, a declarat purtatorul de cuvant al Shale Gas Europe, Marcus Pepperell.

In schimb, parlamentarii ecologisti sunt de parere ca excluderea gazelor de sist din noile prevederi reprezinta un regres major si ca procesul de fracturare hidraulica reprezinta un risc la adresa sanatatii si mediului. ‘Ecologistii cred ca exista suficiente dovezi pentru a interzice fracturarea hidraulica’, a declarat Sandrine Belier, purtatorul de cuvant al Ecologistilor Europeni.

Votul din plenara Parlamentului European vine dupa compromisul convenit in luna decembrie a anului trecut, cand negociatorii au fost de acord sa excluda orice referiri la gazele de sist. Se asteapta ca statele membre UE sa-si dea si ele acordul in saptamanile urmatoare dupa care legea va fi aprobata in mod definitiv.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente