Parlamentul European decide in acest an asupra clonelor si a organismelor modificate genetic

Parlamentul European decide in acest an asupra clonelor si a organismelor modificate genetic

Etichetarea produselor alimentare, alimentele provenite de la animale clonate, OMG-urile si calitatea alimentelor sunt doar cateva dintre subiectele asupra carora Parlamentul trebuie sa decida in acest an. Toate sunt foarte importante pentru cetateni, iar Parlamentul insista asupra libertatii de alegere a acestora, asupra dreptului lor de a fi informati precum si asupra calitatii produselor. Prin noile reguli, se urmareste punerea la dispozitia consumatorilor a mecanismelor necesare pentru ca acestia sa poata lua deciziile potrivite pentru ei si familiile lor.

Legislatia alimentara se va afla pe lista de ingrediente a sedintelor plenare ale Parlamentului in urmatoarele doua luni. Eurodeputatii vor vota propuneri cu privire la OMG-uri, modul de etichetare si calitatea produselor alimentare. Ideea principala este aceea de a pune la dispozitia consumatorilor mai multe informatii, mai multe optiuni si de a asigura un nivel de calitate mai inalt pentru produsele alimentare. Organismele modificate genetic se vor afla in vizorul deputatilor europeni. In aprilie, comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a aprobat propunerea potrivit careia li se permite statelor membre sa interzica sau sa restrictioneze cultivarea acestor plante. Noua lege nu afecteaza insa sistemul de acordare a autorizatiilor pentru aceste culturi. Aceeasi comisie a hotarat si ca etichetele produselor alimentare sa fie mai clare si sa ofere mai multe informatii. In categoria informatiilor suplimentare care trebuie specificate sunt incluse riscurile pe care le pot pune anumite ingrediente asupra sanatatii consumatorilor (grasimile artificiale, alergenii). Votul in plen va avea loc in luna iulie. Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a decis in aprilie asupra regulilor care tin de calitatea produselor alimentare. Propunerea are in vedere un nou sistem de calitate pentru produsele agricole, indicatii ale locului de provenienta si alte informatii orientative. Aceasta introduce obligativitatea mentionarii locului de productie, usurand promovarea produselor traditionale. Prima lectura in plen este programata pentru luna septembrie.

Si noile tipuri de alimente au creat disensiuni in randul eurodeputatilor. Dupa ce acestia nu au reusit sa ajunga la un acord, au solicitat Comisiei sa pregateasca o noua propunere. Parlamentul si Consiliul nu au cazut de acord cu privire la alimentele provenite de la animale clonate. Deputatii europeni militeaza pentru interzicerea alimentelor care provin atat de la animalele clonate cat si de la puii lor, pe cand Consiliul sustine interzicerea doar in cazul primelor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente