Pate de porc cu faina, zahar si carmin

Pateul de porc Maks este un produs dezechilibrat nutritional, cu exces de grasimi animale saturate, dar si zaharuri cu index glicemic foarte ridicat.
pateu cu aditivi
Pe langa ficatul de porc, producatorul foloseste si carne si slanina. Din aceasta cauza, pateul are o valoare energetica ridicata, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Supraponderalii si obezii vor consuma produsul cu precautie. De asemenea, persoanele care sufera de maladiile Parkinson si Alzheimer trebuie sa fie atente, pentru ca existenta colorantului carmin, care contine aluminiu, le poate agrava boala. E120, carmin, mai are si alte efecte adverse, putand provoca alergii, rinite, astm si eruptii cutanate. Doza zilnica admisa pentru carmin este de 0-5 mg/kg corp. Produsul analizat contine si o sursa de gluten din faina de grau si de aceea este interzis suferinzilor de celiachie.

Pateul de porc Maks contine si nitrit de sodiu, un conservant cu efecte cancerigene demonstrate de cercetatorii in domeniu. Doza zilnica admisa stabilita de JEFCA (forumul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) este de 2,5 mg/kg corp pentru toate sursele de nitriti din alimentatie.

Sodiul este o componenta importanta a produsului, fiind prezent in pateu din doua surse: sare (clorura de sodiu) si conservantul nitrit de sodiu. Consumatorii trebuie sa tina cont de faptul ca medicii nu recomanda depasirea dozei de 6 g zilnic pentru un adult sanatos.

Concluziile specialistului

In urma studierii informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor care sufera de hiperuricemie (guta), celor cu boli dermatologice (inclusiv celulita), alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, persoanelor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), celor care sufera de diferite tipuri de cancer, celor cu status proinflamator sistem, celor cu sindrom metabolic. Persoanele care sufera de diabet vor tine cont de aportul de glucide si vor cere sfatul medicului inainte de consum. Cei care au alergie la soia trebuie sa testeze reactia organismului la produs inainte de a-l consuma.

Ingrediente: ficat de porc 22%, carne de porc, slanina, proteina vegetala de soia, faina de grau, condimente, sare, zahar, colorant (carmin – E120), conservant (nitrit de sodium – E250). Produs sterilizat. Valori nutritionale: proteine 12,05%, glucide 2,8%, lipide 16,27%, valoare energetica/100g 881 kj/221,196 kcal.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *