Uleiul, zaharul, sarea si benzoatul de sodiu distrug calitatile nutritive ale carnii de somon. Mai mult, aceasta a fost afumata, lasand produsul fara valoare biologica.
Pate somon Royal Sweden este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional. O problema este reprezentata de excesul de lipide, care afecteaza buna functionare a inimii si a ficatului. De asemenea, pateul de somn contine o cantitate mare de zaharuri ascunse.
Acestea streseaza pancreasul endocrin, care este fortat sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, produsul contine si sodiu din doua surse, ceea ce impiedica functionarea la parametri normali a rinichilor si a sistemului cardiovascular.
In compozitia produsului analizat intra si un aditiv alimentar foarte controversat, care a fost incriminat pentru aparitia multor maladii, E211 benzoat de sodiu. Unul dintre efectele adverse provocate de acesta este aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Mai mult, studii recente au demonstrat ca produce modificari la nivel ADN, care in timp se traduc prin aparitia cancerului.
Doza zilnica adimisa pentru E211, stabilita de JEFCA (forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari), este de 5 mg/kg corp.
Carnea de somon folosita a fost afumata, fiindu-i distruse calitatile nitritive. De asemenea, au fost utilizati fulgi de cartofi si piure de tomate, ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, scazand valoarea biologica pe care produsul ar fi putut sa o aiba.
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca pateul de somn Royal Sweden nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu afectiuni dermatologice, astmaticilor, bolnavilor de cancer, alergicilor, celor cu boli ale tractusului digestiv.
ETICHETA
Ulei de rapita, somon afumat (salmo salar) 31%, icre de cod, apa, sare, zahar, piure de tomate, fulgi de cartofi, otet, conservant E211 benzoat de sodiu, acid citric E330, acid ascorbic E300.
Sursa: Jurnalul National