Pateu cu putina rata

Importatorul produsului „Pate rata cu Porto” incalca legislatia in vigoare atat la nivel european, cat si national. Ingredientele trebuie enumerate in ordinea descrescatoare a cantitatii folosite, iar in acest caz sunt mentionate grasimea si ficatul de rata care au o pondere de sase, respectiv cinci procente.pateu de rata

Trucul a fost folosit pentru a distrage atentia de la celelalte ingrediente: carne de pui, aditivi, proteine vegetale, faina de grau, crema de orez. Astfel, consumatorul are impresia ca mananca pate de rata, cand de fapt mananca o pasta care are doar gust de ficat de rata. Producatorul a folosit proteine vegetale, faina de grau si crema de orez pentru ca pateul sa aiba o textura cat mai aproape de cea a unui produs autentic.

In compozitia produsului analizat se afla si aditivi alimentari cu rol de antioxidanti, emulsifianti si conservanti. Acestia au efecte adverse asupra sanatatii consumatorilor, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Erithoratul de sodiu E316 poate interfera cu absorbtia vitaminei C, de aceea nu este recomandat consumul. Specialistii inca mai fac studii cu privire la efectele acestui aditiv alimentar.

Conservantul E250, nitrit de sodiu, are potential cancerigen ridicat, fiind interzis in dieta copiilor, a batranilor si a femeilor insarcinate si care alapteaza.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul „Pate rata cu Porto” nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu astm, cu alergii, bolnavilor de cancer, celor care sufera afectiuni ale tractusului digestiv. Produsul este interzis persoanelor cu celiachie, din cauza continutului de gluten din faina de grau.

Ingrediente
Pate rata cu Porto: grasime rata 6%, ficat rata 5%, carne pui, ficat pui, Porto, proteine vegetale, faina grau, crema orez, mirodenii, sare, antioxidant E316 erithorat de sodiu, emulsifiant E472 esteri ai mono si digliceridelor, conservant E250 nitrit de sodiu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *