Patronul grupului Sergiana vrea sa faca energie din dejectii de porci

Patronul grupului Sergiana vrea sa faca energie din dejectii de porci

Omul de afaceri brasovean Tudor Neculoiu, proprietarul grupului de firme Sergiana, va investi doua milioane de euro intr-o instalatie de biogaz si de producere de energie electrica si termica cu o capacitate de 500 de kilowati. Intentionam sa ajungem in viitor la o capacitate de 3 megawati, cam cat consuma ferma din Sercaia, ne-a declarat Neculoiu. Banii necesari investitiei provin din fonduri proprii si din credite bancare. Am fi dorit sa facem investitie apeland la fonduri structurale, dar acest lucru nu mai este posibil, deoarece banii sunt considerati ajutor de stat, la fel ca si certificatele verzi care ar urma sa le primim pentru furnizarea energiei, a mai spus omul de afaceri.

Materia prima folosita va fi constituita de dejectiile de porci amestecat cu porumb de siloz. Pentru o capacitate mai mare vom avea nevoie de mai mult teren agricol. Noi avem in prezent 200 de hectare, dar pentru o capacitate de 3 megawati va trebui sa ne majoram aceasta suprafata pana la 1.000 de hectare, a mai spus omul de afaceri brasovean.

Pentru o calitate mai buna a dejectiilor de porci care vor fi folosite in acest proces, grupul de firme Sergiana va trebui sa investeasca alte doua milioane de euro in ingrasatoria de porci. Retehnologizarea a inceput la finele anului trecut, suntem in curs cu aceasta investitie. Investitia ne va duce la un procent de substanta uscata mai mare in dejectiile de porci, reducandu-se astfel cantitatea de apa folosita, ne va ajuta sa eficientizam activitatea de crestere a porcilor, asigurand, in acelasi timp, si conditii de bunastare pentru porcine, mai spune omul de afaceri brasovean.
Cu 20% mai multi purcei

In prezent, societatea Europig, ferma de porci de la Sercaia a grupului Sergiana, are un efectiv de 40.000 de porci, dintre care 3.200 sunt scroafe. Eficientizarea ne va ajuta ca scroafele sa fete cu 20% mai multi purcei, putand ajunge la aproximativ 70.000 de purcei anual, a adaugat Neculoiu.
Sergiana a finalizat recent o investitie de 1,2 milioane de euro, intr-un depozit de cereale de 10.000 de tone si intr-un uscator de cereale cu o capacitate de 15 tone pe ora. Uscatorul ne ajuta sa reducem umiditatea cu zece grade, a mai spus Tudor Neculoiu, precizand ca investitia a fost facuta dintr-un credit bancar de 550.000 de ruo la care s-au adaugat resurse proprii. In acelasi timp, investim intr-o instalatie noua de macinat si de producere a furajelor pentru animale, capacitatea acesteia fiind de 10 tone pe ora, ceea ce ne asigura necesarul de furaj de 2.000 de tone pe luna, a mai adaugat omul de afaceri.

Crestere de la an la an

Desi criza a lovit destul de rau sectorul alimentar, grupul Sergiana a avut crestere de la an la an din punct de vedere al cantitatii de carne procesate. In 2009 am avut o crestere de 26 – 27% fata de anul anterior, in 2010 cresterea a fost de opt puncte procentuale, iar in 2011 o noua crestere de 5 – 6%. Si in primele patru luni ale acestui an avem o usoara crestere, mai inceata in perioada martie – aprilie. Credem ca faptul ca am avut o iarna grea a fortat populatia sa isi achite mai intai facturile la utilitati, lasand hrana in plan secund, a mai spus omul de afaceri.
In ceea ce priveste discutata reducere a TVA-ului la 9% in cazul produselor alimentare, neculoiu crede ca in primele luni se va observa un pret mai scazut la produsele din carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *