Pe zeci de hectare se vor ridica parcuri fotovoltaice in tot judetul Arad

0
302
Finan?are norvegian? pentru 34 proiecte din industria
Finanţare norvegiană pentru 34 proiecte din industria "verde"
Pe zeci de hectare se vor ridica parcuri fotovoltaice in tot judetul Arad

Pe zeci de hectare se vor ridica parcuri fotovoltaice in tot judetul, existand localitati cu cate trei-patru proiecte.
Aradul, impanzit de parcuri fotovoltaice

ARAD. Parcurile fotovoltaice vor impanzi judetul. La fiecare pas se va construi cate un parc pentru producerea energiei electrice, daca proiectele aflate in diferite stadii se vor implementa. Cert este ca desi parcurile fotovoltaice au priza in judet, iar societatile vin sa investeasca aici, pana acum nu s-a reusit si finalizarea unei investitii de asemenea amploare.
Zeci de hectare sunt cumparate sau concesionate de unele companii din tara sau din strainatate pentru ca in viitorul cat mai apropiat sa se construiasca panouri pentru captarea energiei solare si transformarea acesteia in energie electrica. Chiar daca proiecte sunt multe, inca se asteapta ca acestea sa devina si realitate, primarul comunei Semlac fiind increzatoar ca va reusi inaugurarea primului parc fotovoltaic din tot judetul, care sa asigure necesarul de energie electrica pentru comuna.
In comuna Semlac, spre exemplu, exista trei proiecte pentru parcuri fotovoltaice. Daca doua dintre ele sunt initiate de societati private, unul este conceput chiar de autoritatile din comuna.
„Proiectul construirii unui parc fotovoltaic pe o suprafata de 9.945 metri patrati a fost avizat de catre Ministerul Economiei, insa nu s-a gasit finantare pentru el. In acest moment noi suntem in tratative cu trei investitori, existand posibilitatea ca parcul sa fie realizat in parteneriat public-privat. Speram sa reusim sa realizam parcul in cel mai scurt timp si sa fim prima localitate din judet cu un parc fotovoltaic”, ne-a spus Letitia Stoian, primarul comunei Semlac. Investitia primariei din Semlac ar urma sa asigure energie electrica pentru intreaga comunca, in timp ce cei doi investitori privati vor incerca sa vanda energia electrica catre furnizorul national.
Trei firme si un investitor
Si in comuna Vladimirescu este mare inghesuiala pentru dezvoltarea parcurilor fotovoltaice. In aceasta saptamana trei societati au solicitat eliberarea acordului de mediu pentru construirea de parcuri fotvoltaice. Primarul Ioan Crisan a confirmat intentia celor trei firme, punctand ca cel mai probabil acestea detin deja terenuri pe raza comunei. Pe de alta parte, unui investitor german i-a fost concesionat un teren de 3,3 hectare. „In situatia investitorului german proiectul este foarte aproape de a deveni realitate. S-au obtinut in mare parte chiar si acordurile de racordare la sistemul national de energie, insa in acest moment investitorul a spus ca deruleaza lucrari ample in Germania. Urmeaza ca in perioada urmatoare, dupa finalizarea investitiilor din Germania, sa inceapa munca si la noi”, a mai declarat Crisan.
Aprobat de Consiliu
La Iratosu, Consiliul Local a aprobat construirea unui parc fotovoltaic de catre o societate privata. „Investiía va fi facuta de o firma privata, terenul fiind tot privat”, ne-a spus primarul Attila Papp. Potrivit documentatiei de la Agentia pentru Protectia Mediului Arad, parcul se va intinde pe mai mult de 133 mii metri patrati, iar putea ce va fi captata de cele 20.480 de module va fi de 4.710.400 Wp.
Concesionare pe 15 hectare
Planuri mari in domeniul energiei regenerabile sunt si la Ineu. Primarul Calin Abrudan ne-a declarat ca de curand administratia locala a concesionat peste 15 hectare unui investitor din Timisoara. „Ne bucuram ca investitorul s-a hotarat sa se opreasca asupra Ineului. Avem mare nevoie de o asemenea investitie”, a mai declarat Abrudan.
Pasune transformata
Peste 33,5 mii metri patrati de pasune vor fi transformati intr-un parc fotovoltaic in comuna Vinga. In cadrul parcului vor fi amplasate 5.120 de module pentru asigurarea producerii de energiei electrica dupa captarea energiei solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.