PER avertizeaza: In urmatoarele doua decenii, in Romania zece judete vor deveni aride

desertificareIntr-o recenta conferinta de presa la sediului pardodului ecologist Dl. Cuibus Radu-Gabriel – consilier Cabinet Presedinte PER – a facut urmatoarele declaratii: 

In urmatoarele doua decenii, in Romania, zece judete vor deveni aride. Partidul Ecologist Roman apreciaza ca insuficienta preocuparea guvernantilor pentru reducerea efectelor acestui fenomen.

Potrivit unui studiu recent, realizat la nivel european, zece judete din Romania vor deveni aride in urmatorii 20 de ani.

Afectata in mod cert de fenomenul de incalzire globala, Romania se va transforma incet, incet, dintr-o tara cu un climat temperat-continental, intr-una tropicala. Asadar, pana la sfarsitul acestui secol, tara noastra va avea temperaturi medii mai mari cu 5ºC. Perioadele de seceta si inundatii dezastruase prin care a trecut tara noastra in ultimii ani vor deveni mai dese si se vor amplifica, ne anunta specialistii de mediu.

Factorii negativi participanti la procesul de desertificare sunt metodele eronate de exploatare a culturilor si defrisarile masive din trecut. Efectele lor se vor resimti in toata zona de sud a tarii.

Atat studiile facute de Comisia Europeana, cat si cele autohtone, ne avertizeaza ca Romania se afla printre primele sapte tari comunitare care vor fi condamnate la desertificare in urmatorii 20 de ani.

Cele mai afectate regiuni din tara noastra vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei. Datorita acestui fenomen, specialistii preconizeaza ca productia agricola se va reduce cu 40% fata de momentul actual.

Potrivit datelor puse la dispozitie de Academia Romana, in momentul de fata, aproape 350.000 de hectare sunt afectate de desertificare. De asemenea, estimarile existente arata ca suprafata se va tripla in urmatorii 20 de ani daca nu se actioneaza cu promptitudine.

Pentru a preveni aceasta situatie, Partidul Ecologist Roman propune tuturor celor implicati sa ia masuri de impadurire, de refacere a habitatelor sau de adoptare a noilor tehnologii in agricultura, astfel incat terenurile sa fie irigate, iar plantele sa fie cultivate responsabil, astfel incat solurile sa nu fie suprasolicitate. In lipsa acestor masuri, s-ar putea ajunge la consecinte deosebit de grave, precum migratia populatiei sau disparitia culturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *