Petrolul ar putea ajunge la 150$ per baril

Petrolul ar putea ajunge la 150$ per baril

In lunile imediat urmatoare, pretul barilului ar putea atinge 150 $, daca Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) nu va creste cotele de productie, mentioneaza money.ro

Este prognoza publicata ieri de expertii companiei JBC Energy GmbH. In prezent, piata are nevoie de un volum suplimentar de minimum 2 mil. barili/zi.

Culmea coincidentei este ca, tot ieri, bancile Goldman Sachs si Morgan Stanley au procedat, la randul lor, la o revizuire a previziunilor de pret pentru titei. Normal, tot in crestere. Astfel, analistii Goldman Sachs cred ca in urmatoarele 12 luni cotatiile aurului negru vor ajunge la 130 $/baril, cifra avansata, de altfel, si de colegii lor de la Morgan Stanley. Un apel in favoarea cresterii ofertei de petrol pe piata mondiala a fost lansat recent inclusiv de Agentia Internationala a Energiei (AIE). „In pofida usoarei detensionari a pietei, aurul negru continua sa fie tranzactionat la cote ridicate si datorita situatiei geopolitice din lume”, se pre-ciza in comunicatul publicat saptamana trecuta. Textul estima ca perioada urmatoare va fi marcata de „cresterea sezoniera a cererii”, fapt care reclama modificarea cotelor de productie in special de OPEC. Cartelul nu a operat nicio schimbare din decembrie 2008. Membrii ei produc, in momentul actual, 24,8 mil. barili/zi, dar, pe masura ce preturile cresc, fara vreun acord prealabil, sporesc inclusiv extractibile. Nu exista sanctiuni pentru cei care incalca normele stabilite la nivelul OPEC. Ieri, la Bursa din Londra, petrolul marca Brent a fost cotat cu 112,60 $/baril, in crestere cu 0,43% fata de rezultatul din ajun, in timp ce la New York titeiul american WTI a costat 99,52 $/baril, un avans de 2,18%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *