Petru Luhan: Numarul bolnavilor de cancer ar putea sa creasca cu 75% in urmatorii 15 ani

0
411
Petru Luhan: Numărul bolnavilor de cancer ar putea să crească cu 75% în următorii 15 ani
Petru Luhan: Numarul bolnavilor de cancer ar putea sa creasca cu 75% in urmatorii 15 ani

Studii recente arata ca in Europa, in urmatorii 15 ani, numarul bolnavilor de cancer ar putea sa creasca cu 75%.

Ieri, 7 octombrie 2012, a avut loc “Maratonul International Bucuresti“. Peste 7000 de alergatori din 40 de tari s-au adunat in Piata Constitutiei pentru a se intrece in cursa in numele unei cauze umanitare. Prezent la evenimentul de anvergura mondiala, europarlamentarul Petru Luhan a ales sa participe pentru sustinerea “Asociatiei Little People” ce reprezinta copiii si tinerii afectati de cancer. Cu aceasta ocazie, europarlamentarul roman a declarat ca:

“Europa este ingrijorata de estimarile evolutiei in timp a numarului bolnavilor de cancer in tarile UE. Statisticile arata ca in 15 ani vom avea cu peste 75% mai multe persoane afectate de aceasta boala. Aceleasi date releva ca numarul cazurilor de cancer la copii si tineri este in crestere. De asemenea este ingrijorator ca strategiile europene de prevenire a cancerului nu reusesc sa reduca incidenta acestei boli. Doar in Romania numarul bolnavilor de cancer a crescut de la 40.000 in 1994 la 98.000 in 2011, conform statisticilor Ministerului Sanatatii. Anual sunt depistate peste 3.000 de cazuri noi, iar specialistii spun ca a devenit boala care provoaca cele mai multe decese. Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat ca numarul cazurilor de deces din cauza cancerului a ajuns la 12,5%, devansand SIDA, tuberculoza si malaria” spune Petru Luhan.

Ca urmare a acestor date, europarlamentarul roman a initiat in Parlamentul European un manifest pentru introducerea in tarile UE a tratamentelor cu medicamente personalizate, tehnica medicala practicata cu succes in clinici din SUA.

„Medicamentele personalizate pentru tratarea cancerului sunt o solutie inovatoare care poate reduce incidenta acestei boli. Asta pentru ca fiecare pacient va fi tratat distinct in urma unei analize computerizate a informatiilor moleculare. Testele vor sugera medicamentul compatibil cu persoana bolnava tinand cont de structura genetica a pacientului. Pe de alta parte, medicamentele personalizate vor fi cu mult mai sigure si mai putin reactive in momentul tratamentului”, mai spune Petru Luhan.

Europarlamentarul roman va redacta o declaratie scrisa pe aceasta tema pentru a convinge Europa ca practica medicala care utilizeaza tratamente personalizate pentru tratarea cancerului trebuie urgentata si in tarile din Uniunea Europeana.

„Sper ca aceasta metoda medicala de tratare a cancerului sa capete sustinerea politica a intregii Uniuni. Voi initia o declaratie scrisa pe aceasta tema. Dincolo de procedura europeana este nevoie ca principalii factori din sistemul medical sa dezbata aceasta problematica intr-un congres. Vreau sa initiez o intalnire care sa reuneasca reprezentanti ai comunitatii de cercetare, producatori de medicamente, factori de reglementare, medici si pacienti”, subliniaza Petru Luhan.

„M-a surprins placut numarul mare de alergatori care si-au aratat solidaritatea fata de cei care trec prin momente grele. Avem doar in Romania peste 100.000 de astfel de persoane. Am convingerea ca gesturi precum cel de ieri trebuie incurajate si continuate cu masuri legislative, prin care pacientii diagnosticati cu cancer sa aiba cat mai multe sanse la o viata sanatoasa”, conchide europarlamentarul roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.