Temperaturile ridicate ale apelor care inconjoara Antarctica pun in pericol hrana pinguinilor. Incalzirea globala ar putea duce la disparitia pinguinilor, avertizeaza cercetatorii. Locul acestor pasari ar putea fi luat de meduze.
Cel mai indragit animal din Antarctica este in pericol sa dispara. Potrivit celui mai cuprinzator studiu facut pana acum cu privire la viata marina din regiunea Antarcticii, din cauza faptului ca gheata se topeste, micile crustacee cu care se hranesc pinguinii sunt tot mai rare, noteaza publicatia „The Daily Telegraph”.
Pe cale de consecinta, populatia de krill (crustacee asemanatoare crevetilor) este inlocuita de copepode. Aceste crustacee care incep sa castige teren masoara insa numai o jumatate de milimetru in lungime, astfel ca pinguinii nu le pot prinde pentru a se hrani cu ele. In schimb, constituie hrana ideala pentru meduze, dar si pentru alte vietati marine cu tentacule.
Meduzele vor invada apele antarctice
In aceste conditii, biologul marin Huw Griffiths de la baza britanica din Antarctica a atras atentia ca pinguinii ar putea avea de suferit. „Animalele marine s-au adaptat la conditiile de temperatura din aceasta zona de-a lungul a milioane de ani si sunt foarte sensibile la orice schimbare”, a declarat acesta.
„Biodiversitatea din apele antarctice este mare. Dar daca speciile nu sunt capabile sa se adapteze la noi conditii, ar putea muri”, a adaugat acesta. Potrivit specialistului, copepodele sunt de 120 de ori mai mici decat crustaceele cu care se hranesc pinguinii. Ca urmare, toate speciile care consuma krill si care traiesc in aceasta regiune vor fi afectate.
„Pinguinii, pasarile de mare, balenele – toate aceste specii sunt obisnuite sa prinda prazi mari. Vietatile cu tentacule – cum ar fi meduzele – vor avea la dispozitie mai multa hrana”, a explicat Huw Griffiths. Meduzele au toate sansele sa devina o populatie dominanta in zona.
Sursa: Adevarul