Plaga secolului al XXI-lea, descoperita de cercetatori

0
533

Oamenii de stiinta au descoperit o noua boala care se transmite de la sobolani la oameni prin intermediul puricilor. Boala este asemanatoare ca mod de raspandire al ciumei.
plaga secolului XX
Purtatorii bacteriei responsabile de boala respectiva sunt sobolanii maro, cei mai mari si cei mai comuni din Europa, arata datele publicate in Journal of Medical Microbiology, relateaza telegraph.co.uk.

De la inceputul anilor 1990, au fost descoperite mai mult de 20 de specii ale bacteriei Bartonella. Aceste specii sunt considerate agenti patogeni in dezvoltare ce pot provoca afectiuni grave in diferite parti ale corpului uman, cum ar fi inima sau splina. Bacteria afecteaza in unele cazuri si sistemul nervos.

Cercetatorii au descoperit ca sobolanii sunt purtatori ai mai multor specii patogene de Bartonella. Desi calea principala de transmitere catre om nu este inca sigura, infectiile sunt cel mai probabil date de purici. Au fost testate 58 de rozatoare, printre care 53 de sobolani maro, doi soareci si trei sobolani negri. Oamenii de stiinta au studiat, de asemenea, mai multe specii de purici ce traiesc pe rozatoare.

Ciuma a fost una dintre cele mai grave pandemii din istorie. Boala a fost cauzata de o bacterie numita Yersinia pestis. Bacteria a fost raspandita de rozatoare in secolul al XIV-lea, si mult timp dupa, omorand circa 75 de milioane de oameni la nivel mondial.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.