Plantatiile de biocombustibil pe pamanturile padurilor tropicale sunt daunatoare climei si biodiversitatii

1
366

bcmbsiiliMentinerea padurilor tropicale intacte este cea mai buna metoda de combatere a schimbarilor climatice decat inlocuirea lor cu plantatii de biocarburanti, dupa cum releva un studiu in revista Conservation Biology.

Studiul pune in lumina faptul ca ar fi nevoie de  cel putin 75 de ani pentru ca emisiile de carbon reduse prin utilizarea biocombustibililor sa compenseze carbonul pierdut prin  conversia padurilor. Si daca habitatul original ar fi bogat in carbon, atunci balansarea ar lua mai mult de 600 de ani.Pe de alta parte, plantarea biocarburantilor in zone degradate in locul zonelor impadurite ar duce la o minimizare semnificativa a carbonului in 10 ani.

Studiul este cea mai vasta analiza a impactului  asupra climei si biodiversitatii datorita plantatiilor de palmieri in locul padurilor tropicale.A fost realizat de o echipa de botanisti, ecologi si ingineri din sapte natiuni.

,,Cercetarile noastre au relevat ca ar dura 75 pana la 93 de ani pentru a fi vizibile rezultatele plantatiilor de biocarburant in locul padurilor tropicale¨afirma coordonatorul Finn Danielsen de la Agentia Nordica de Dezvoltare si Ecologie a Danemarcei. ,,Pana atunci, vom elibera carbon in atmosfera prin taierea padurilor tropicale, adaugand pierderi de valoroase specii de plante si animale.Este chiar mai tragic in turbarii, care contin foarte mult carbon ceea ce ar insemna 600 de ani pana la obtinerea rezultatelor din plantarea biocombustibililor¨.

Biocombustibilii au fost promovati ca o alternativa prietenoasa mediului fata de combustibilii fosili, una dintre sursele majore ce contribuie la incalzirea globala.Unul dintre acesti biocarburanti, uleiul de palmier, acopera milioane de acri in SE Asiei, unde a inlocuit direct sau indirect padurea tropicala, ducand la pierderea habitatului unor specii cum sunt rinocerii, urangutani si la eliberarea carbonului inmagazinat in copaci si turbarii.

,,Biocombustibilii sunt o varianta daunatoare padurilor, vietii salbatice si climei daca inlocuiesc padurile tropicale¨afirma co-autorul studiului Dr. Neil de la World Wildlife Fund.,,De fapt,grabesc schimbarile climatice prin eliminarea uneia dintre cele mai eficiente unelte de inmagazinare a carbonului – padurile tropicale integre¨

Autorii acestui studiu reclama dezvoltarea standardelor comune globale pentru productia de biocombustibili.

,,Subventiile pentru a achizitiona biocombustibili tropicali sunt date catre tari din Europa si America de Nord presupunand reducerea emisiilor lor de gaze din transport´afirma Danielsen.´´In timp ce aceste tari se straduiesc sa-si indeplineasca obligatiile din acordul de la Kyoto, incurajeaza pe altii sa-si mareasca emisiile si in acelasi timp sa-si incalce obligatiile angajamentului de la Kyoto sau a altor angajamente´.

,,Comparatia  florei padurilor tropicale cu cea a plantatiilor de palmieri arata efectul devastator al conversiei padurii asupra biodiversitatii.Grupuri largi de plante ce se dezvolta in padurile tropicale, cum sunt copacii, lianele,orhideele si palmierii indigeni,sunt complet absenti.Plantele care cresc in plantatiile de palmieri sunt in general ferigi comune care iubesc soarele.Plantele de padure necesita umbra si un habitat linistit pentru a supravietui ¨a afirmat botanistul Hendrien Beukema de la Univesritatea Groningen din Olanda.

In ceea ce priveste fauna, numai 6 specii pot supravietui in plantatii, releva studiile.Majoritatea acestora sunt specii comune si raspandite.

,,Conservarea padurilor existente nu este benefica numai in ceea ce priveste clima prin reducerea emisiilor de carbon dar genereaza de asemenea beneficii aditionale, cum sunt protectia biodiversitatii¨afirma dr.Daniel Murdiyarso de la Centre for international Forestry din Indonezia.Padurile tropicale contin mai mult de jumatate din speciile terestre si padurile Asiei de SE sunt printre cele mai bogate in aceste specii.De asemenea stocheaza in jur de 46% din carbonul terestru si 25% din totalul emisiilor de carbon rezultate din defrisari.

,,Este o contradictie majora intre taierea padurilor tropicale pentru a creste recolte asa numite ,,carburanti prietenosi mediului¨afirma co-autorul Faizal Parish de la Global Environmental Center din Malaysia.´´Aceasta nu-i o problema numai in Asia de SE-in America Latina padurile sunt eliminate pentru producerea de soia care-i si mai putin eficienta comparata cu uleiul de palmier.Reducerea despaduririlor este o metoda mult mai eficienta pentru tari e-a reduce schimbarile climatice in timp ce isi indeplinesc si obligatiile privind protectia biodiversitatii´.

,,Orice plantatie de biocombustibili in regiunile padurilor tropicale ar trebui realizate numai in zonele fostelor paduri care au fost deja sever degradate si suporta numai vegetatie ierboasa´´a adaugat Parish.¨Este deci necesara grija pentru prevenirea acestor plantatii de-a stimula alte degradari ale padurii in zone adiacente¨.

http://www.enn.com/ecosystems/article/38769

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.