Plantele comunica intre ele, cu ajutorul ciupercilor din pamant

Plantele comunica intre ele, cu ajutorul ciupercilor din pamant
Plantele comunica intre ele, cu ajutorul ciupercilor din pamant

Un studiu coordonat de dr. David Johnson, de la Universitatea Aberdeen, a descoperit ca plantele pot comunica intre ele prin intermediul solului. Studiul arata ca, atunci cand unele plante sunt bolnave (de anumite boli), ele pot alerta plantele din apropierea lor ca acestea sa isi activeze anumite gene menite sa tina boala la distanta, iar aceasta sa nu le afecteze si pe ele, scrie site-ul Inhabitat. Cheia acestei comunicari, sustine studiul, este o ciuperca din sol, care indeplineste rolul de mesager.

Relatia dintre plantele care comunica si aceasta ciuperca din pamant este una simbiotica, potrivit echipei de cercetatori, care si-a facut publice concluziile studiului in publicatia The Economist. In mod normal, plant ofera hrana, iar ciuperca, mineralele; dar, spun autorii studiului, dincolo de aceasta relatie, ciuperca, cea care creeaza o adevarata retea in sol pentru plante, indeplineste si rolul de mesager. In anul 2010, o echipa de cercetatori chinezi a descoperit ca atunci cand o rosie a fost atacata de mana, a reusit, cumva, sa alerteze rosiile din apropierea ei, care si-au pregatit, astfel, apararea. David Johnson si echipa lui s-au gandit sa afle care este mecanismul prin care plantele sunt capabile sa realizeze o astfel de comunicare si, pentru experimente, au folosit fasole.

Pentru a demonstra faptul ca plantele comunica prin sol, echipa a pregatit terenul bazandu-se pe faptul ca fasolea este adesea atacata de afide. Cand acest atac are loc, plantele elibereaza o substanta menita sa atraga viespile, care sa anihileze afidele. “La cinci saptamani dupa inceperea experimentului, toate plantele au fost acoperite cu pungi care permiteau trecerea dioxidului de carbon, a oxigenului si a vaporilor de apa, dar stopau trecerea unor molecule mai mari, precum cele folosite de fasole pentru semnalizarea atacului afidelor”, explica autorii studiului. In aceste conditii, au putut observa ca, desi restrictionate sa alerteze viespile, plantele de fasole au comunicat intre ele prin intermediul solului, in momentul in care una dintre ele a fost atacata de afide.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *