Pollutec: Evenimentul de eco-inovatie al anului

Evenimentul de eco-inovatie al anului
Evenimentul de eco-inovatie al anului

Cu sase luni inainte de deschidere, orizonturile se arata deja luminoase pentru Pollutec Horizons, salonul international de solutii de ultima generatie pentru mediul inconjurator si dezvoltarea durabila. Anul acesta, salonul este singurul eveniment cu caracter general organizat in Europa si vine in sprijinul unei mai ample diversitati de profesionisti interesati de aceste domenii. Viitorul salon va aborda o gama completa de subiecte: gestionarea deseurilor, tratarea apei, resursele regenerabile, eficienta energetica, calitatea aerului, prevenirea riscurilor, biodiversitatea, responsabilitatea sociala corporativa si etica in achizitii — accentul fiind pus pe cercetare si inovatie. Pe langa aceasta abordare sectoriala, Pollutec Horizons 2013 va pune de asemenea in discutie mai multe teme inter-sectoriale, precum gestionarea inteligenta a oraselor, in cadrul sectiunii de interes ce vizeaza orasul durabil, eforturile de imbunatatire a performantei fabricilor, ca parte a sectiunii ce priveste industria durabila si, pentru prima data, dezvoltarea durabila la nivelul unitatilor sanitare, ca parte a sectiunii de interes ce vizeaza spitalele si dezvoltarea durabila. Salonul va urmari de asemenea o abordare ecologica a altor sectoare ale economiei, precum comertul si distributia sau industria alimentara. Continuandu-si demersul de dezvoltare la nivel international, editia din acest an a salonului Pollutec Horizons se bucura de prezenta Coreei de Sud, in calitate de tara a anului si prezinta cele mai bune practici de mediu din tarile scandinave.

Forumul eco-tehnologiilor inovatoare

Ca intotdeauna, cercetarea si inovatia sunt doua concepte care stau la baza Pollutec Horizons, ele regasindu-se la fiecare nivel al evenimentului, de la standurile expozantilor independenti si pavilioanele societatilor mixte — unde sunt asteptate peste 150 de lansari si anunturi — si pana la forumurile de conferinte si intruniri de afaceri LeCleantech, care in acest an se vor axa pe eficienta energetica. Cele doua concepte isi vor face si mai puternic simtita prezenta in cadrul Forumului Future Techniques, al Ecotech Village si Space Village, in cadrul caruia anul acesta vor fi prezentate si aeronave telecomandate pentru uz civil. Patru din cele cinci seturi de premii acordate in acest an sunt dedicate de asemenea cercetarii si inovatiei, fie ca este vorba despre cercetarea publica (Premiile pentru tehnici inovatoare pentru mediul inconjurator), despre produse si servicii care au fost deja lansate (Premiile business pentru mediu), de succesul international (Premiile de export pentru eco-intreprinderi) sau de inceputuri promitatoare (Premiile pentru eco-inovatie adresate tinerelor companii).

Castigatorii celei de-a patra editii a concursului de scurt-metraje Cler-Obscur, avand drept tema energia durabila, vor fi alesi in urma voturilor de pe Internet.

Un salon al noilor sisteme de gestionare a oraselor

Orasul durabil este din nou una dintre temele principale ale salonului. Lucrand in parteneriat cu grupul Advancity, Ubifrance si AMGVF, cu asociatiile Les Eco Maires si ASTEE, precum si cu France Cleantech, EDF si cu site-ul de informatii specializateCleantech Republic, care va gazdui serviciul de web TV dedicat, Pollutec Horizons isi va concentra atentia asupra celor mai recente progrese ce vin in sprijinul unui „mai bun trai urban”. Principalele puncte de interes ale programului includ: prezentari franceze, sinergia tehnologica generata prin managementul inteligent al utilitatilor urbane (apa, energie, deseuri), conservarea naturii in orase (ingineria mediului, biodiversitate), transportul si logistica. Vor fi de asemenea propuse vizite la amplasamente-model, care pot fi reproduse si in alte locuri.

Solutii complete pentru profesionistii din toate domeniile

Salonul pune de asemenea in discutie dezvoltarea industriei durabile, in parteneriat cu FFC (federatia franceza a stiintelor chimice) si altii. Va fi prezentata o selectie de solutii inovatoare care ar putea contribui la transformarea fundamentala a modelelor noastre de productie, in special in domeniile optimizarii performantei proceselor, eficientei energetice, reducerii consumului de materiale si eco-socio-designului.

In acest an, organizatorii salonului au decis sa lanseze de asemenea o noua sectiune de interes ce vizeaza Spitalele si dezvoltarea durabila. Aceasta se va concentra asupra managementului de mediu al unitatilor sanitare, impactului cladirilor spitalelor asupra mediului inconjurator si bunastarii la locul de munca a personalului acestora. Aceasta noua initiativa este lansata in parteneriat cu mai multe organizatii din Franta, precum CD2S, H360, IHF, Inéris, SFSE si Uniclima. Sectiunea va viza de asemenea aspectele de mediu din sectorul de comert si distributie, in colaborare cu Perifem, precum si problemele de mediu din industria alimentara, in parteneriat cu Coop de France.

300 de prelegeri si discutii

Mereu un deschizator de drumuri, Pollutec Horizons dezleaga tainele viitorului prin intermediul unei serii de spatii tematice:

Ÿ Unsprezece asa-numite „sate” (villages) organizate de experti in sectorul respectiv: Biocombustibil (Biogaz Vallée, Club Biogaz ATEE); Inginerie de mediu / Biodiversitate (Ministerul Mediului); Spitale si dezvoltare durabila (Cd2s, H360, IHF, Inéris, SFSE, Uniclima); Eco-tehnologie (reteaua de centre de competitivitate cleantech); Reciclare (Federec); Terenuri si soluri (UPDS), Responsabilitatea sociala corporativa (CDAF; DEDH; ObsAR, Pas@Pas); Space Village (CNES, CETE Sud Ouest, IRSTEA); Mediu, comert & distributie (Perifem).

Ÿ Noua forumuri de conferinte: Orasul durabil; Industria durabila; Spitalele si dezvoltarea durabila; Tehnicile viitorului; Energia; Calitatea aerului; Riscurile si managementul mediului; Responsabilitatea sociala corporativa / achizitiile responsabile; Forumul solutiilor (apa & deseuri).

NB: Ca urmare a succesului de care s-a bucurat in cadrul Pollutec Lyons 2012, Espace Emploi et Formation [spatiul de instruire si recrutare] va fi prezent si in acest an. El va fi organizat in parteneriat cu AFITE (asociatia franceza a inginerilor si tehnicienilor de mediu), APEC (asociatia ce se ocupa de recrutarea persoanelor avand functii de conducere) si Envirojob, un site web specializat.

Un eveniment din ce in ce mai extins la nivel international

In prezent, 30% dintre expozantii Pollutec Horizons si peste 5.000 dintre vizitatorii sai provin din toate colturile lumii. In 2013, salonul isi continua procesul de dezvoltare internationala prin alegerea Coreei de Sud in calitate de tara a anului, primirea vizitei reprezentantilor tarilor scandinave si organizarea sesiunilor de intalniri internationale Green Business Meetings.

Coreea de Sud este una dintre tarile asiatice care manifesta cel mai vadit angajament fata de cresterea ecologica, aceasta punand bazele unei strategii nationale deosebit de ambitioase, care se extinde pana in anul 2050 (incluzand gestionarea apelor, restaurarea cursurilor de apa, energia verde, ICT si transportul public ecologic). Numerosi reprezentanti de seama ai acestei tari — delegati ai Ministerului Mediului, oraselor si industriilor — vor prezenta aplicatii reale ale acestei strategii, alaturi de Institutul coreean pentru tehnologie si mediu (KEITI) si de Asociatia coreeana pentru conservarea mediului inconjurator (KEPA). Salonul va oferi de asemenea sansa unor intalniri si discutii cu jucatorii cheie din zona scandinava. De exemplu, profesionistii suedezi isi vor prezenta strategia nationala cleantech, precum si modelul suedez de initiative de dezvoltare urbana durabila si vor aborda probleme legate de bio-energie. Alti participanti sunt asteptati din Danemarca, Finlanda si Norvegia(1). Pollutec Horizons va gazdui de asemenea cea de-a treia editie a Green Business Meetings. Aceste intalniri pe teme comerciale si de tehnologie sunt organizate de Enterprise Europe Network, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Paris Ile-de-France. In 2011, acest eveniment a gazduit peste 500 de intalniri de specialitate, la care au participat 200 de companii din 23 de tari diferite. Nu in ultimul rand, salonul asteapta cu nerabdare ca pavilioanele sa fie rezervate, spre a primi vizita delegatiilor din intreaga lume. Pana la mijlocul lunii iunie, pavilioanele bavarez, belgian, canadian si japonez erau deja confirmate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *