Vremurile pe care le traim sunt paradoxale: pe de o parte cercetarea stiintifica din domeniile medicinei umane si a industriei farmaceutice evolueaza rapid si spectaculos, pe de alta parte, poluarea excesiva a aerului, apei, pamantului, stresul zilnic si lipsurile produc tot mai multi bolnavi.
Oamenii au inceput sa fie circumspecti atunci cand se imbolnavesc si analizeaza destul de atent solutia de insanatosire. Desigur, cei mai multi se adreseaza, firesc, medicului. Primesc sfaturi si retete, dar, mai nou, nu isi mai cumpara medicamentele fara a se informa in detaliu despre: eventualele efecte adverse, posibilitatea de a inlocui medicamentele de sinteza cu medicamente din plante etc.
Exista chiar si medici, pasionati de profesia lor, care se informeaza serios asupra domeniilor alternative de vindecare si fac pacientilor recomandari „mixte”, reusind sa imbine, prin completare, solutia alopata cu solutia „verde”. (ALOPATÍE f. Tratament medical bazat pe mijloace contrare naturii bolii).
Medicamente versus plante
Este interesant de remarcat faptul ca oamenii accepta cu multa usurinta un tratament pe baza de plante si cu rezerva un tratament alopat. Este si mai interesant acest fapt, in conditiile in care medicamentele din zona alopata dispun de o publicitate foarte agresiva in media, in timp ce medicamentele „verzi” sunt promovate foarte firav, dar foarte eficient, prin metoda „de la om, la om”.
Nu pledam aici pentru ocolirea cabinetelor medicale. Exista suferinte care trebuie sa fie supravegheate si rezolvate doar de catre medici. Dar exista si suferinte minore sau mici indispozitii, care de obicei pot fi rezolvate cu metodele bunicii. Cateva exemple, despre care ati auzit: ceai slab din chimen si anason pentru calmarea colicilor bebelusilor, ceai de scortisoara cu miere pentru raceala, ceai de sunatoare pentru afectiuni digestive etc., etc. Enumerarea lor, a remediilor stiute si a celor mai putin popularizate, s-ar putea sa va intereseze candva.