Pompele solare de apa in agricultura – un moft sau un factor economic

Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa
Pompele solare de apa in agricultura – un moft sau un factor economic
Pompele solare de apa in agricultura – un moft sau un factor economic

Apa in general si irigatiile in particular sunt un subiect de actualitate. Luand in considerare deficientele sistemului actual de irigatii, pompele de apa solare pot fi o solutie fiabila la problemele cu care se confrunta agricultorii. Deasemenea folosirea pompelor de apa solare nu este limitata la irigatii ci pot fi utilizate si in zootehnie, piscicultura, sau alte domenii.

Romania are un potential agricol printre cele mai mari din Europa. Dincolo de faptul ca poluarea unor terenuri agricole este inca la un nivel redus avand un avantaj major pentru agricultura ecologica avem de asemenea un potential hidrologic ridicat. Din pacate din cauza distrugerii vechiului sistem de irigatii si in lipsa unei coerente, sau a unor solutii viabile, o buna parte din suprafata agricola s-a desertizat.

Deasemenea Sistemul energetic national (SEN) este cel care inglobeaza toate retelele si statiile electrice din tara si chiar daca poate parea extins este in realitate destul de limitat mai ales atunci cand vorbim de agricultura. In aceeasi masura costurile de racordare precum si birocratia implicita descurajeaza de multe ori agricultorii sa faca astfel de racorduri, privandu-i de energia electrica necesara pentru a pune in functiune pompele pentru extragerea apei.

Pompele de apa solare sunt alimentate direct din panourile fotovoltaice. Din cauza cerintelor specifice unor culturi mai sunt si pompe solare care pot fi alimentate atat de la panouri solare cat si la nevoie de la generator sau retea electrica. Ca si celelalte pompe de apa care se alimenteaza de la 220V sau 380V, pompele de apa solare sunt submersibile sau de suprafata.

Tipuri de POMPE DE APA SOLARE

    • Pompele de apa solare submersibile – se folosesc la extragerea apei din puturi forate de la adancimi mici-medii.
    • Pompele de apa solare-mixte submersibile – se folosesc la extragerea apei din puturi forate de la adancimi medii-mari. Acest tip de pompe au in plus fata de prima categorie un dispozitiv special cu functiune de invertor, reglator de presiune si alte functii. Aceste pompe au un diametru mai mare decat celelalte. Au deasemenea o adancime maxima de extragere apa de 180 m cu 20 mc/h sau o adancime mica de 20 m cu un volum extrem de mare de apa de circa 200-220 mc/h.
    • Pompele de apa solare de suprafata – se folosesc la recircularea apei in bazinele piscicole, la aerarea bazinelor sau lacurilor cu pesti, sau la irigarea suprafetelor agricole din bazine cu apa amenajate la suprafata.

Avantaje ale pompelor de apa solare

    • Pot fi instalate oriunde, nu necesita existenta retelei electrice
    • Sunt usor de configurat si instalat
    • Ofera o plaja larga de modele in functie de adancimea putului forat si cantitatea de apa necesara
    • Sunt folosite materiale de calitate (pentru pompele oferite de noi): otel inoxidabil, motor cu magneti permanenti din Neodin acoperiti cu un strat de cupru si nichel
    • Sunt dotate cu protectie la mers in gol, lucru extrem de important cand se scot cantitati mari de apa sau cand panza freatica prezinta modificari de volum

Dezavantaje ale pompelor de apa solare

    • Atunci cand sunt alimentate doar de panourile fotovoltaice, pompele functioneaza doar pe perioada zilei, cand panourile fotovoltaice produc energie electrica, astfel ca volumul total de apa pe 24 h trebuie calculat pentru a fi extras in perioada de zi (soare-lumina). De asemenea, in zilele cu nori grosi de ploaie performantele pompelor sunt reduse.

Instalatiile fotovoltaice cu pompe de apa solare au in general doar doua componente: panourile fotovoltaice si pompa submersibila. Durata de viata a panourilor este de circa 25-30 de ani. Durata de viata a pompei este data atat de conditiile de functionare (calitatea putului forat, a apei si nivelul impuritatilor, calitatea apei) dar si a materialelor din care este construita pompa. Durata de viata a pompelor pe care noi le comercializam este de 20-25 de ani. De asemenea pompa este construita in asa fel incat componentele sa fie usor de schimbat si de intretinut.

O alta caracteristica importanta a pompelor de apa solare este aceea de a avea viteza variabila. Practic in momentul aparitiei norilor si scaderea energiei electrice disponibile, pompa de apa solara nu se opreste ci isi micsoreaza turatiile de functionare aducand la suprafata o cantitate mai mica de apa decat cea standard, dar functionand in continuare.

Deoarece aceste pompe accepta alimentarea si de la panourile fotovoltaice, dar si de la un generator sau retea, se poate ca in zilele in care se doreste suplimentarea orelor de functionare sa se cupleze un generator la pompa si astfel pompa poate functiona si pe timpul noptii. Conectarea este foarte simpla, conectand practic un cablu cu stecher si actionand un comutator. Deoarece pompele de apa solare au puteri mai mici decat cele de 220V nu necesita un generator de mare putere, ducand astfel si la un consum scazut de combustibil.
Investitia in pompe de apa solare se amortizeaza in maxim 2 ani de activitate. In general investitiile in agricultura sunt investitii pe termen mediu si lung. In cazul unei plantatii de pomi fructiferi sau a unor culturi permanente rezultatele economice pozitive sunt asteptate peste cativa ani, cand pomii incep sa rodeasca si cultura sa ajunga la maturitate. In acest caz, pompele solare de apa isi arata adevarata valoare pentru ca dupa amortizarea investitiei in aceste pompe (1 an – 2 ani) costurile de functionare sunt zero.

In acest sens, Soarest, firma cu o indelungata experienta in domeniul fotovoltaic, cu peste 300 de instalatii executate, traduse in peste 80 MW, ofera o gama larga de produse solare si produse conexe destinate diverselor ramuri ale agriculturii. Pentru mai multe detalii accesati www.soarest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *