Potocnik, despre exploatarile cu cianura: Adevaratii bani si locurile de munca sunt in reciclare

Potocnik, despre exploatarile cu cianura: Adevaratii bani si locurile de munca sunt in reciclare

Comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, a declarat, joi, ca deciziile de a face exploatari cu cianuri depind de statele membre UE, dar a insistat asupra concentrarii Romaniei asupra activitatilor de reciclare, aratand ca in reciclare se gasesc adevaratii bani si locurile de munca, potrivit Mediafax.

“Este absolut clar ca asemenea decizii (privind exploatarile cu cianura – n.r.) depind integral de statele membre, care decid daca proiectul este aprobat sau nu. Dar, pe de alta parte, este absolut clar ca exista o legislatie europeana care trebuie respectata – legata de evaluarea impactului asupra mediului – si avem o legislatie specifica in legatura cu mineritul pe care am adoptat-o din cauza accidentului din Baia Mare”, a precizat Potocnik, raspunzand unei intrebari privind conceptia sa despre exploatarile cu cianuri.

El a precizat ca orice activitate economica, in special daca are la baza cianura, trebuie sa fie facuta integral in siguranta.

“Asta incercam sa facem intotdeauna cu intreaga noastra legislatie. Asta inseamna ca nu este suficient doar sa urmam acesti pasi, e important, de asemenea, ca mai tarziu, prin inspectii, sa monitorizam cu regularitate. Noi nu avem nevoie de accidente cum au fost in trecut si cred ca e important ca exploatarile sa fie facute cum trebuie”, a spus Potocnik.

Comisarul european a sfatuit autoritatile romane sa se concentreze pe reciclare, aratand ca prin reciclarea telefoanelor mobile poate fi recuperat inclusiv aur.

“As spune ca reciclarea este una dintre activitatile prin care multe dintre materiale, inclusiv aurul, pot fi recuperate. Reciclarea, de exemplu, a telefoanelor mobile ne ofera foarte mult potential de a gasi aur”, a spus Potocnik.

Comisarul european a aratat ca managementul deseurilor din Romania nu sta foarte bine la capitolul reciclare, ca Romania iroseste integral deseurile si a aratat ca in reciclare se gasesc “adevaratii bani” si “adevaratele locuri de munca”.

“Daca va comparati cu alte tari europene – unde avem, de exemplu, sase tari europene care nu mai au practic gropi de gunoi – voi aveti gropi de gunoi si irositi deseurile practic integral. Ar fi foarte important sa va concentrati activitatile in acest domeniu. Acolo sunt adevaratii bani si adevaratele oportunitati pentru locuri de munca”, a spus comisarul european.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente