Un antreprenor din Constanta crede in afacerile cu eoliene. De aproape zece ani, construieste un business impreuna cu fiul sau.
Familia Muntmark a inceput investitiile in proiecte eoliene prin 2004, fiind inspirata de ceea ce se intamplase in tari mai avansate, precum Austria si Germania. Au crezut intr-un domeniu despre care nu se stia mare lucru la acea vreme. Incet, Monsson Group a devenit cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania, cu un portofoliu de 2.400 MW. Grupul construieste, opereaza si asigura serviciile pentru parcuri eoliene, dar este implicat si in solar.
Totodata, Monsson detine 32 MW in eolian, in functiune, la care se adauga alti 123 MW – adica proiectul Pantelimon, construit in urma unui parteneriat cu Vestas – care sunt operationali din prima jumatate a acestui an. „Un parc eolian poate functiona minimum 20 de ani la parametri maximi si probabil ca in 2020, in Romania, vom avea in operare circa 3.500 MW (complet instalati) in energie eoliana si 450 MW (complet instalati) in energie fotovoltaica“, este de parere Sebastian Enache, director pentru dezvoltarea afacerilor Monsson Group.
Romania, atragatoare pentru investitori
Cu alte cuvinte, Romania are sanse sa fie, pana in 2020, o tara atragatoare pentru cei care doresc sa faca investitii in domeniul energiilor regenerabile, daca va exista stabilitate legislativa. Mai exact, potrivit unui act normativ s-a amanat, incepand cu 1 iulie 2013, acordarea certificatelor verzi pentru fiecare MWh produs de hidrocentrale noi cu putere instalata maxima de 10 MW si de centrale eoliene (cate un certificat verde), respectiv de centrale fotovoltaice (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene. Numai ca autoritatile pregatesc intre timp si taierea numarului de certificate, iar acest plan nu exista inca un verdict final.
Totusi, din datele din piata reiese ca este posibil ca domeniul eolian sa continue sa atraga investitori, in urmatorii ani, chiar daca vom fi martorii unei scaderi a numarului de megawati construiti intr-un an, comparativ cu anii trecuti (n.r. – in 2010 aproximativ 500 MW construiti, in 2011 circa 650 MW, in 2012 in jur de 400 MW). „Cred ca in urmatorii cinci ani Romania va reprezenta o piata matura. Monsson Group este pregatit sa furnizeze servicii de operare tehnica si mentenanta pentru parcuri eoliene, dar si pentru cele fotovoltaice. In ultimii doi ani si jumatate, au fost instalati 1.500 MW in eolian si inca 1.500 MW ar urma sa fie instalati pana in 2017. Piata trebuie sa fie pregatita pentru operarea corecta a acestora si pentru o prognoza foarte precisa de productie“, spunea Enache, intr-un interviu pentru Capital.
A vandut proiecte de 850 MW
Pana in prezent, din cei 2.400 MW dezvoltati, grupul Monsson a vandut deja proiecte care totalizeaza 850 MW. Aici intra si proiectul de 600 MW situat la Fantanele-Cogealac, preluat de fondul de investitii in regenerabile Continental Wind Partners si vandut ulterior catre CEZ. Cehii au anuntat, in momentul preluarii, ca investitia necesara pentru dezvoltarea parcului este de 1,1 miliarde de euro. In afara de acest proiect, Monsson a mai vandut si catre alti investitori, dintre care cele mai sonore nume apartin OMV Petrom, care a cumparat un parc de 45 MW, in timp ce ButanGas a preluat de la omul de afaceri un alt parc, de 25 MW. De asemenea, grupul a vandut anul trecut proiectul eolian Crucea Nord de 108 MW catre STEAG GmbH, unul dintre cei mai mari producatori de electricitate din Germania.