Amestec de prafuri din care in final rezulta o prajitura. De cat de sana-toasa va fi aceasta depinde numai de ce va mai adauga gospodina prin ea.
Cake mix Darling este o combinatie de prafuri care amestecate se vor transforma intr-o prajitura. In plicurile pe care le gasim in cutie se afla urmatoarele ingrediente: „zahar, faina de grau, amidon de grau, cacao 8%, emulsificatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi grasi E 472a, esteri ai propilenglicolului cu acizi grasi E 477, stearoil-2-lactilat de sodiu E 481, zer praf, sirop de glucoza, stabilizator: difosfat tetrasodic E 450iii, agenti de afanare: difosfat disodic E 450ii, bicarbonat de sodiu E 500, aroma de ciocolata””. 100 de grame de prafuri aduc o valoare energetica de 310 kcal/ 1.297 kj, 12,4 g proteine, 47,9 g glucide, 6,8 g lipide. Pentru persoanele care sufera de intoleran-ta la gluten si la lactoza, pro-du-catorul face urmatoarea precizare: „contine faina de grau, zer praf””.
ANALIZA. Profesorul Gheor-ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca acest mix este dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutritional. Totusi, poate fi echilibrat prin adaosurile folosite la prepararea produsului final. Specialistul atrage atentia ca in compozitia mixului intra un exces de glucide cu index glicemic ridicat – zahar, sirop de glucoza -, dar si cu index glicemic scazut-moderat – faina de grau, amidon de grau. Produsul ca atare are si o densitate calorica mare, care de asemenea poate fi scazuta prin alegerea unor ingrediente potrivite, cu profil nutritional echilibrat. Aditivii alimentari folositi fac parte din categoria emulgatorilor si a agentilor de afanare. Unii dintre ei contin si fosfor, si sodiu, de care trebuie sa tinem cont pentru a nu depasi cele 6 g de sare pe zi echivalent.
CONCLUZII. In functie de celelalte ingrediente folosite la preparare, produsul poate avea o calitate nutritionala acceptabila, dar se va tine cont de aportul de calorii. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant. Produsul este interzis celiachicilor, din cauza glutenului continut in faina de grau. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil. De asemenea, va fi utilizat cu prudenta in alimentatia copiilor.
Sursa: Jurnalul National