Prefectul Eugeniu Avram cere reactualizarea strategiei privind gestionarea deseurilor periculoase de pe raza judetului Satu Mare
Prefectul Eugeniu Avram, secondat de subprefectul Cristian Sasu, a convocat ieri o sedinta consacrata analizarii modului in care sunt gestionate deseurile periculoase si toxice pe raza judetului Satu Mare, cu scopul de a se informa care sunt problemele din teren, dar si modalitatile de solutionare respectiv propunerile care ar putea fi transmise autoritatilor centrale pentru imbunatatirea cadrului legislativ. La discutii au fost invitati reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului si Garzii de Mediu.
Circa 10 tone de pesticide neutilizate in judet
Potrivit datelor prezentate de Rodica Mereuta, comisar la Garda de Mediu, pe raza judetului mai exista intre 7 si 10 tone de pesticide neutilizate la 15 agenti economici, care sunt permanent monitorizate privind modul de depozitare. In urma controlului efectuat in luna mai pe aceasta tematica de Garda de Mediu, impreuna cu Politia, au fost intocmite mai multe dosare penale pentru nerespectarea dispozitiilor privind depozitarea. Comparativ cu anii precedenti, cantitatea de pesticide ramasa neutilizata a scazut semnificativ ca urmare a neutralizarii de catre firmele autorizate. Cat priveste ingrasamintele chimice si amendamentele pentru agricultura, la nivelul judetului Satu Mare nu exista cantitati ramase neutilizate. Ceea ce inca reprezinta o problema, potrivit comisarului de la Garda de Mediu, se refera la deseurile toxice utilizate in laboratoarele medicale ce nu se supun autorizarii si laboratoarele scolare.
Prefectul a dispus controale suplimentare
Prefectul Eugeniu Avram a dispus ca, in baza HG 112/2000, incepand cu luna septembrie sa fie demarat un control tematic la nivelul judetului privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase, cu implicarea tuturor institutiilor abilitate, astfel incat la final sa existe o evidenta reala a acestor materiale si a modului in care sunt depozitate. De asemenea, a propus reactualizarea strategiei la nivel judetean pe problematica deseurilor periculoase, care din 2010 a ramas aceeasi, sau elaborarea unei noi strategii coroborate cu situatia reala din teren. Cat priveste transportul acestor materiale, prefectul a propus o discutie cu reprezentantii transportatorilor din judet pentru sprijinirea celor care doresc sa se implice avand in vedere unele disfunctionalitati care se manifesta in relatia cu firmele ce presteaza acest tip de servicii pe raza judetului Satu Mare, dar au sediul in alte judete.