Presata de fotovoltaice, Alro taie din joburi

Presata de fotovoltaice, Alro taie din joburi
Presata de fotovoltaice, Alro taie din joburi

Compania si-a anuntat investitorii printr-un comunicat remis BVB ca pregateste un plan pentru oprirea temporara a unei parti din operatiuni pentru a evalua viabilitatea continuarii activitatii.

Cum in bugetul pe 2014 Alro luase in calcul o reducere a costurilor pentru cogenerare si certificate verzi iar in realitate va trebui sa plateasca mai mult decat in 2012 pentru sustinerea energiei verzi, AGA intrunita pe 7 martie a respins bugetul de venituri si cheltuieli si ia in calcul reduceri masive de personal pentru a reduce consumul de energie.

Alro ar trebui sa plateasca in plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de asteptat sa depaseasca cu cel putin 80 de milioane de lei actuala estimare a companiei. Cresterea eco-taxelor a fost generata de aparitia unor noi capacitati de productie a energiei fotovoltaice (o crestere de 2000% a capacitatilor, in ultimul an) si a celor de energie eoliana. Colac peste pupaza, preturile aluminiului au continuat sa scada pe plan international (pierderile din 2013 sunt estimate de Alro la 76 milioane lei.

“Eforturile noastre de a ramane competitivi, impreuna cu eforturile autoritatilor de a mentine sub control viteza accelerata de crestere a subventiei pentru sectorul energiei regenerabile au fost aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou initiate, care au crescut de la 48 MW la sfarsitul anului 2012, la 1.150 MW la sfarsitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare. Prin urmare, aceasta povara care era deja greu de sustinut inca din 2013, ne-a adus in situatia de a ne reevalua toate operatiunile pentru anul 2014” declara Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie.

“Sunt industrii si companii care la un moment dat au probleme. Alro, intr-adevar, sufera, insa nu este o situatie doar in Romania, toti producatorii de aluminiu din Europa sunt sub o presiune enorma. Ceea ce ei vorbesc acum despre reducerea productiei si altele este o decizie care uneori trebuie luata de companii pentru a supravietui sau pentru a-si proteja profitabilitatea”, spunea vineri managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, intr-o conferinta de presa.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente