Primarul care baga bete in eolienele CEZ

0
352

Etapa din Cogealac a celui mai mare parc eolian terestru din Europa, pe care cehii de la CEZ il construiesc in Dobrogea, este in pericol de a nu mai fi realizata. Edilul-sef din Cogealac sustine ca intregul teren disponibil apartine deja unui alt parc eolian. Cehii l-au dat in judecata pentru abuz de putere si cer ajutorul Guvernului.parcul de eoliene

Proiectul eolian de 600 de MW din comunele Fantanele si Cogealac, judetul Constanta, estimat la un total de 1,1 miliarde de euro, pe care CEZ l-a cumparat in 2008 de la Continental Wind Partners (CWP), risca sa-si piarda titulatura de „cel mai mare parc eolian terestru din Europa”. Aceasta deoarece a doua etapa a sa, cea din comuna Cogealac, unde ar trebui instalate 100 de turbine din totalul de 240, este blocata de primarul din localitate, care refuza sa acorde ultimul aviz.

„Mai avem nevoie de avizul pentru utilizarea si consolidarea drumurilor din comuna, necesar pentru eliberarea autorizatiei de construire de catre Consiliul Judetean Contanta. Primarul din Cogealac refuza fara motiv sa ne dea acest aviz, incalcand legea”, au declarat, pentru „Adevarul”, reprezentantii Continental Wind Project Management, companie care asigura managementul proiectului.

Acestia spun ca lucrarile la etapa Cogealac ar fi putut incepe inca din toamna anului trecut, iar aceasta intarziere inseamna pierderi de 30 de milioane de euro pana in prezent.

Semnal negativ pentru investitori

Astfel, CWP a trimis, in luna martie, un memoriu primului-ministru, Parlamentului si altor institutii, prin care cere deblocarea situatiei. „Faza a doua a proiectului, care este amplasata in cea mai mare parte in extravilanul comunei Cogealac, se afla in pericolul de a nu mai fi realizata din cauza primarului comunei”, au scris oficialii CWP in memoriu.

Pe de alta parte, primarul Cati Hristu sustine ca CEZ si CWP nu au niciun drept sa instaleze turbine in comuna sa, intrucat intregul teren disponibil a fost concesionat inca din 2007 catre un alt proiect eolian, de 600 de MW, achizitionat de spaniolii de la Iberdrola.

„CWP a facut contracte cu oamenii pentru terenuri fara avizul Consiliului Local. Noi nu putem sa dam terenul in acelasi timp catre doua firme, intrucat, potrivit reglementarilor, intre turbinele eoliene trebuie sa existe o distanta minima de 700 de metri. CWP a vandut catre CEZ ceva ce nu-i apartinea, iar CEZ a gresit ca nu s-a interesat”, ne-a declarat edilul din Cogealac.

La randul lor, reprezentantii CEZ sustin ca au analizat atent proiectul de 1,1 miliarde de euro, atat tehnic, cat si juridic, inainte de a-l achizitiona.

„Credem ca nu exista niciun motiv real pentru a nu finaliza aceasta investitie, in conditiile in care CEZ indeplineste atat cerintele legale, cat si pe cele tehnice. Felul in care autoritatea din Cogealac intelege sa se comporte in relatia cu CEZ poate da un semnal extrem de negativ catre alti investitori care ar putea fi interesati sa investeasca in Romania”, ne-a declarat Ondrej Safar, manager de proiect in cadrul CEZ Romania. Potrivit lui, aceste actiuni reprezinta abuz de putere din partea unui oficial public, astfel ca CEZ a depus mai multe plangeri penale impotriva edilului.

Probleme si la etapa Fantanele

Prima etapa, cea din Fantanele, cuprinde 140 de turbine, din care 80 sunt instalate deja. Insa si aici sunt probleme, pentru ca patru dintre centrale se afla pe raza comunei Cogealac, iar primarul a oprit lucrarile, invocand lipsa autorizatiei de constructie.

„Pentru cele patru turbine construite pe teritoriul comunei Cogealac am obtinut toate documentele si autorizatiile inainte de inceperea construirii lor, in conditiile in care aceste patru turbine fac parte din etapa Fantanele a parcului eolian si sunt incluse in autorizatia de constructie emisa de Consiliul Judetean Constanta (pentru etapa Fantanele – n.r.)”, a mai spus oficialul CEZ.

Mai mult, statia de transformare care leaga intregul parc eolian la sistemul energetic national se afla tot in comuna Cogealac, in satul Tariverde. Terenul pe care a fost construita statia a fost retrocedat unui proprietar si vandut ulterior celor de la CEZ. Recent, comisia de retrocedare s-a razgandit, iar CEZ s-a adresat justitiei si in acest caz.

80 de turbine sunt gata

Primele 80 de turbine de la Fantanele vor incepe sa produca electricitate in circa doua saptamani. Acestea vor aduce 200 de MW de energie eoliana in sistemul energetic romanesc, fata de 14 MW, cat exista in prezent.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.