Primarul si consilierii locali isi mentin pozitia: fara cianura si poluare in Baia Mare

Primarul si consilierii locali isi mentin pozitia: fara cianura si poluare in Baia Mare
Primarul si consilierii locali isi mentin pozitia: fara cianura si poluare in Baia Mare

La inceputul lunii mai, reprezentantii societatii Romaltyn au depus o plangere la Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, prin care solicita anularea hotararii luate in luna aprilie de alesii locali, prin care s-a schimbat destinatia tronsonului Bd. Independentei – Bd. Decebal si str. Victoriei, unde s-a decis ca functiunea sa fie de locuinte si servicii. In acest perimetru se situeaza si uzina societatii Romaltyn, unde desi nu exista activitati de prelucrare de peste 12 ani, investitorii si-ar dori reluarea activitatilor de prelucrare. In unanimitate de voturi, alesii locali, in frunte cu edilul baimarean, au decis sa respinga plangerea formulata de reprezentantii societatii.

Hotararea luata de consilieri in luna aprilie, care reglementeaza destinatia zonei respective, va fi incadrata in noul Plan Urbanistic General al orasului nostru, care se afla in curs de elaborare corecta.

Catalin Chereches, primarul Municipiului Baia Mare

„A existat o plangere prealabila a societatii Romaltyn cu privire la Hotararea Consiliului Local care reglementwaza foarte clar in noul Plan Urbanistic General functiunea zonei, urmand ca aici sa se realizeze doar comert, servicii si locuinte. Ei considera ca au fost neindreptatiti si considera ca reprezinta o functiune in acea zona, dar din punctul nostru de vedere Romaltyn nu exista, nu functioneaza in acea zona. Romaltyn nu mai functioneaza din 2000, de dupa accidentul tehnologic de atunci si cred ca e util, si au inteles si consilierii locali, sa ne pastram pozitia”.

„Am spus foarte clar: nimeni nu poate veni impotriva comunitatii. Si in Planul Urbanistic General actual exista foarte clar mentionat ca acolo nu pot exista functiuni poluatoare sau care pot reprezenta un pericol pentru populatie. Cei de la Romaltyn trebuie sa inteleaga ca nu pot trece cu bocancul peste opinia comunitatii. Ii indemn sa nu mai incerce sa cumpere opinii ale unor entitati. Au procedat astfel si in cazul universitatii, folosindu-se de aceasta perioada nefasta din punct de vedere economic, au venit cu sume de bani pentru a-i sponsoriza, iar ulterior le-au cerut sa scrie diverse puncte de vedere in presa. Ar trebui sa inteleaga ca tot ce se face din punct de vedere economic in acest oras, trebuie sa vina in beneficiul orasului. Cand vor veni cu o pozitie clara, constructiva pentru municipiu, vom fi dispusi sa ii ascultam. Pana atunci pozitia noastra este ferma: nu dorim prelucrarea minereurilor sau a deseurilor miniere prin metoda cianurarii, in Municipiul Baia Mare”.
Autoritatea locala nu va reveni asupra hotararilor luate
Nemultumirile reprezentantilor societatii Romaltyn sunt cu atat mai putin justificabile, cu cat uzina nu mai functioneaza de ani de zile, iar modificarile adoptate nu vizeaza astfel societatea. „Nu am niciun fel de ezitare in a respinge aceasta plangere. Eu am citit plangerea si am impresia ca cei de la Romaltyn nici macar nu au citit Strategia de Dezvoltare Durabila a Municipiului Baia Mare. Ii intereseaza doar profitul, nu si cetatenii si soarta lor. In aceasta strategie de dezvoltare durabila scrie clar: interzicerea oricaror activitati poluante in Baia Mare” a declarat presedintele comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local. Autoritatile le-au oferit o varianta celor de la Romaltyn, de a-si muta activitatea inafara orasului, dar deocamdata investitorii nu par sa agreeze aceasta mutare. Cert este ca atat primarul cat si alesii locali sunt hotarati: nu doresc sa revina asupra deciziilor luate si nu doresc reluarea activitatilor de prelucrare prin metoda cianurarii sau alte activitati poluante, care ar pune in pericol sanatatea si siguranta cetatenilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente