Primii investitori in energia solara din Romania

1
580
Apple primeste brevet pentru dispozitivele bazate pe energie solara

Romania incepe sa atraga investitii si in domeniul producerii de electricitate din surse solare, dupa boomul din sectorul eolian. Primele proiecte incep sa se contureze in vestul tarii. Transelectrica are deja cereri de racord la sistemul energetic national.

Dupa boomul din sectorul eolian, in Romania apar si primii investitori interesati sa produca electricitate din radiatiile solare. „Exista o lista de mai mult de 10 investitori care sunt interesati si au venit la noi cu asemenea proiecte. Sunt si companii mari, si companii mici”, a declarat, pentru „Adevarul”, David Nicholl, presedintele pentru Romania al Schneider Electric, companie franceza specializata in managementul energetic.

Unul dintre proiecte este destul de avansat. Potrivit Transelectrica, exista o cerere de racord la retea pentru un proiect de 32 de MW in orasul Gataia din judetul Timis. Proiectul este dezvoltat de patru firme locale, respectiv Mega Construct, Max Agro, Max Center si Iosca&Erjica. Acestea au deja certificatul de urbanism pentru proiectul care se va intinde pe 86 de hectare, ne-a declarat primarul din localitate, Iosif Sargan. Tot in Gataia se pun bazele unui alt parc solar, de 2,99 MW, dezvoltat de firma Iono Energy pe o suprafata de 20 de hectare.

Stimulente importante

Potrivit lui David Nicholl, investitia necesara pentru un MW instalat de panouri solare fotovoltaice, care produc electricitate, este intre trei si patru milioane de euro, astfel ca pentru proiectul de 32 de MW din Timis investitia ar putea depasi 125 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic va fi unul dintre primele 15 din Europa, in functie de capacitate, cel mai mare, de 80 de MW, fiind amplasat in Spania.

„Principalul motiv pentru care nu s-a investit pana acum a fost lipsa unei legislatii clare privind promovarea energiei regenerabile. Peste tot e la fel, cand legislatia e clarificata, investitorii vin. Bancile si investitorii vor claritate si stabilitate din partea statului”, ne-a declarat, la randul sau, Marc Coroler, vicepresedinte pentru Europa de Sud-Est al Schneider Electric.

Noua lege a regenerabilelor, votata in vara, ofera stimulente importante investitorilor in energia solara, adica sase certificate verzi pe MWh, pentru care acestia obtin un venit in plus fata de pretul energiei. Un certificat verde valoreaza intre 27 si 55 de euro, iar pretul energiei este de circa 50 de euro pe MWh, astfel ca un MWh de energie solara poate ajunge in final la 380 de euro, de sapte ori mai mult decat energia clasica.

Schneider Electric vede in aceast cadrul legislativ o posibilitate de crestere a propriului business. „Pentu a crea o centrala solara de 2 MW este nevoie chiar si de 10 milioane de euro. Nu multi au acesti bani, ci trebuie sa mearga la banca. O banca nu va finanta un proiect solar fara un specialist in managementul energiei, care sa aiba credibilitate in acest sector. Banca vrea sa stie cine e in spatele proiectului, cine il manageriaza. Banca vrea credibilitate, sa-si recupereze banii, sa stie ca studiile sunt facute, ce tehnologie se foloseste, pentru ca proiectul sa fie pe 20-30 de ani, iar banca sa-si poata recupera banii. Deci e o situtie win-win pentru toata lumea: petnru pentru banca, investitori si pentru noi. Tehnologia exista, trebuie sa fie un cadru legal predictibil si stabil”, a mai spus Nicholl.

Cererea de energie se va dubla

Oficialii Scheider Electric mai spun ca, potrivit Transelectrica, cererea de energie in Romania se va dubla in urmatorii 20 de ani. „Intre 2001 si 2007 cererea de energie a crescut cu 22% in Romania, conform unor rapoarte ale Transelectrica. Acum consumul este circa 50 TWh anual, iar prognoza este de crestere la 92 TWh in 20 de ani”, a afirmat Nicholl.

Acest lucru inseamna ca va fi necesar un volum mare de investitii in sector. „Este nevoie de investitii masive pentru a face posibila disponibilitatea energiei pentru cat mai multi dintre cei aproximativ 22 de milioane de locuitori ai Romaniei. Dezvoltarea tehnologica si accesarea sa cu usurinta la nivelul utilizatorilor casnici, spre exemplu, este inca o dovada a trendului crescator al nevoii de energie electrica”, sustine oficialul Schneider Electric.

La randul sau, Marc Coroler explica de ce Romania este o piata atractiva pentru compania franceza. „Suntem prezenti in majoritatea tarilor din centrul si estul Europei, iar Romania este una din tarile din regiune unde ne asteptam sa fie cele mai mari cresteri. In primul rand datorita marimii pietei, al doilea rand pentru ca Romania este membru al UE, deci exista multe fonduri la dispozitie pentru eficienta energetica, este un lucru interesant pentru investitori. Investitorii francezi considera Romania si Polonia doua dintre locurile favorite din regiune. Cresterea va reveni in aceasta regiune. Infrastructura electrica va fi updatata, iar consumul de energie va creste semnificativ”, a mai spus el.

Potentialul solar al tarii

Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, potentialul solar al tarii poate genera 1,2 TWh anual de electricitate, adica 2,5% din consumul national actual. Vestul tarii si Dobrogea sunt cele mai potrivite zone pentru astfel de investitii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.