Primul parc fotovoltaic din Maramures functioneaza la Coltau

Primul parc fotovoltaic din Maramures functioneaza la Coltau
Primul parc fotovoltaic din Maramures functioneaza la Coltau

La Coltau a fost pus in functiune primul parc fotovoltaic din Maramures, realizare a firmei romano-germane Danubius Energy. Parcul cuprinde 4.200 de panouri, are o suprafata de 1,6 hectare si produce energie electrica de 1 megaWatt, care este integrata in sistemul energetic national.
Acesta este primul parc fotovoltaic pe care firma Danubius Energy (administrator, Dirk F. Hinse; assistant manager, Eva Czap) il construieste in Romania, o tara unde proiectele din domeniul energiei verzi se afla la inceput de drum. Cu toate acestea, firma Danubius Energy are o experienta de mai multi ani in construirea parcurilor fotovoltaice in toata Europa. Firma are 64 de angajati in Germania si Romania. “Vedem un potential foarte bun in Romania in anii urmatori, daca politicienii nu vor lua hotarari pripite, cu care sa alunge investitorii”, a declarat Eva Czap.

Parcul fotovoltaic de la Coltau va produce anual circa 10,2 milioane kWh si economiseste 1.100.000 kg de CO2. Elementele sunt realizate de producatori germani, mai putin postul de transformare, care a fost produs si livrat de firma baimareana Electro Sistem. Proiectarea tehnica a fost realizata de Danubius Energy, iar avizarea a fost rezultatul unei foarte bune colaborari cu firma Cepronef. Linia de tensiune mijlocie de 700 metri a fost construita cu ajutorul firmei EDS Electric si Electrica Nord. Constructia a avut loc pe timp de iarna, in conditii meteo dificile, dar munca a fost usurata de o buna colaborare cu comunitatea din Coltau si cu primarul Csendes Lajos. In acest moment, parcul functioneaza deja.

Postul de transformare este legat la sistemul energetic national, toate racordurile sunt facute, au loc ultimele reglari, se verifica sigurantele si circuitele, pentru ca activitatea sa se desfasoare in deplina siguranta. Parcul va fi pazit 24 de ore din 24 si vor exista persoane care vor monitoriza activitatea periodic. Inaugurarea oficiala va avea loc in cadrul Salonului “Energii regenerabile si alternative”, care va fi organizat in Baia Mare, in perioada 22-24 mai, de Camera de Comert si Industrie Maramures, in parteneriat cu firma Danubius Energy. Atunci se va organiza o vizita la parcul fotovoltaic, la care vor fi invitati sa participe toti cei interesati.

In Maramures este pe cale de a fi dat in functiune si un alt parc fotovoltaic, situat in Valenii Somcutei si detinut de localnicul Vasile Luput impreuna cu o firma ceha. Functionarea acestuia este intarziata din cauza vremii, care face drumul impracticabil, ceea ce impiedica transportarea la fata locului a transformatorului. Vasile Luput a declarat pentru “Graiul” ca parcul va fi pus in functiune de indata ce vremea se va indrepta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente