Probleme de mediu foarte grave in Caras Severin

Probleme de mediu foarte grave in Caras Severin

Depozitarea deseurilor in judetul Caras-Severin reprezinta o problema prioritara pentru autoritatile locale si judetene. Acum ca au trecut alegerile locale, autoritatile judetene au discutat in sedinta Colegiului prefectural din aceasta luna sa ii convoace pe toti primarii si sa gaseasca solutii pentru depozitarea gunoiului menajer conform standardelor europene.

In Caras-Severin sunt 8 depozite pentru deseuri municipale, dintre care functioneaza legal doar doua: unul la Oravita si un altul la Moldova Noua. Din pacate nici aceste doua depozite nu vor mai avea permisiunea de functionare decat pana pe data de 16 iulie, in acest an. Mai grav este ca desi au fost inchise, unele haldine de gunoi sunt inca utilizate de autoritatile locale. ,,O delegatie de consultati europeni a fost prezenta la inceputul lunii iunie la noi in judet si a facut verificari la deponeele Resita, Caransebes si Baile Herculane. La Herculane s-a constatat ca inca se depoziteaza gunoiul menajer in vechea haldina a orasului, ceea ce poate duce la impunerea masurii de infrigement, respectiv Comisia Europeana va actiona ca urmare a incalcarii Tratatului care prevedea normele europene cu privire la depozitarea deseurilor in Romania”. spune Carmen Sorescu- directorul executiv al APM CS.
Autoritatile judetene recunosc ca problema depozitarii gunoiului menajer este una de importanta vitala, dar deocamdata nu au solutii.

Desi autoritatile judetene au gandit un sistem de depozitare modern la Lupac, platforma nu a fost realizata conform planului, pana in luna iulie a anului 2011. Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, care analiza situatia din 2009, arata ca Romania si Bulgaria se situau pe ultimele locuri intre statele membre cu privire la reciclarea deseurilor. Astfel, 99% din toate deseurile din zonele municipale erau depozitate in gropi de gunoi, in timp ce media europeana era de 38%. Proportia reciclarii era de numai 1% in tara noastra, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene era de 24%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *