Productia de energie electrica folosind turbine eoliene se va tripla pana in 2020, in tarile Uniunii Europene.
Peste 10.000 de noi turbine eoliene de mare putere vor fi puse in funtiune pana in 2020, in statele UE, conform unui raport prezentat de Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana -EWEA, citat de Physorg.
EWEA a lansat si cifrele exacte, referitor la politica energetica a UE si dupa 2020, se precizeaza in raportul recent publicat, intitulat Pure Power.
Conform raportului, la sfarsitul anului trecut, energia eoliana in cele 27 de state membre UE reprezenta 5,3% din totalul productiei energetice, adica 182 terawattora (TWh), urmand ca pana la finele lui 2020 aceasta sa creasta la 15,7% adica 581TWh.
Daca la finele anului 2010 existau peste 70.000 de turbine eoliene in functiune pe teritoriul Comunitatii Europene, conform datelor furnizate de EWEA, ar fi necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite inca 60.000 de turbine eoliene, cu parametrii asemanatori celor actuale.
In functie de evolutiile tehnologice, numarul acestora poate scadea la jumatate, crescand insa parametrii de putere ale acestor instalatii eoliene.
Investitiile anuale in domeniu vor creste de la 12,7 miliarde de euro, pana la 26,6 miliarde de euro in 2020, iar in jur de 40% din sume vor merge pentru a crea ferme eoliene offshore.
Reprezentantul EWEA, Justin Wilkes, a declarat ca marile companii vor investi peste 194 miliarde de euro in realizarea parcurilor eoliene in special pe uscat.
In topul tarilor care folosesc mai mult de jumatate din energia eoliana din UE cu ajutorul turbinelor eoliene se afla Germania si Spania. Marea Britanie, Franta, Italia si Portugalia vor dezvolta proiecte de anvergura in domeniu, dar liderul de piata va ramane incontestabil Danemarca. Scotia doreste ca pana in 2020 sa produca 100% din necesarul sau de energie din surse regenerabile.
Germania a hotarat sa-si inchida centralele sale nucleare, dupa cutremurul si tsunami-ul devastator care au provocat accidentul nuclear major din Japonia, din luna martie a acestui an, si va mari cu 20% capacitatea sa de generatoare eoliene, pana in 2020.
Productia crescanda de energie regenerabila este cauzata si de profundele schimbari climatice care au loc in prezent pe Terra.