Produsele de la animalele clonate ar putea fi periculoase

Produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu, a anuntat, joi, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
Wilmut si clonareaProdusele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu, a anuntat, joi, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

„Este clar ca sunt probleme semnificative legate de starea de sanatate si de siguranta animalelor clonate, care pot fi mult mai frecvente si mai severe decat in cazul animalelor obisnuite.

Totusi, inca nu se intrevad care ar fi exact aceste probleme in ce priveste produsele provenite de la vite si porci clonati, deoarece baza de date pe care o avem, in prezent, despre acest subiect este redusa. De aceea, avem nevoie de cercetari suplimentare”, a precizat presedintele Comitetului Stiintific al EFSA, Vittorio Silano, transmite Reuters.

Reprezentantul EFSA declarase, in ianuarie, ca produsele rezultate de la animalele clonate ar putea fi sigure pentru consum si ar putea sa nu aiba un impact negativ asupra mediului. Raspunsul EFSA a generat atunci proteste din partea a numerosi consumatori, precum si a unor grupuri religioase.

In martie 2007, Comisia Europeana a solicitat EFSA sa cerceteze asupra avantajelor clonarii, imediat dupa ce autoritatea americana de profil (FDA) si-a manifestat sprijinul pentru produsele din carne si lapte provenite de la vaci, capre si porci care au fost clonati.

Sute de animale au fost clonate, cu precadere in SUA, in timp ce Marea Britanie si Germania sunt doua dintre tarile interesate de aprobarea comercializarii de produse provenite din clonare, in UE. De altfel, Londra a confirmat ca a importat produse provenite de la animale clonate.

Sustinatorii clonarii arata ca tehnologia va permite producerea a mai mult lapte si carne cu grasimi putine, prin crearea de animale rezistente la boli, insistand ca acest procedeu este foarte sigur. Adversarii acestora atrag insa atentia ca efectele clonarii asupra nutritiei si biologiei nu sunt cunoscute de cercetatori.

Potrivit Comisiei Europene (CE), cu sau fara suportul EFSA, consumatorii au nevoie sa fie convinsi in privinta produselor provenite din clonare. CE a anuntat ca va face, in luna septembrie, un studiu amplu in intreaga Uniune Europeana, referitor la acest subiect.

Intr-un studiu recent efectuat de Consiliul International de Informare Alimentara, peste jumatate dintre cumparatorii chestionati au declarat ca nu cred ca ar cumpara produse provenite de la animale clonate.

De altfel, si cel mai mare producator si distribuitor de lactate din SUA, Dean Foods, a precizat, in iunie, ca nu va vinde lapte de la animale clonate, din cauza reticentei consumatorilor.

Sursa: www.ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *