Programul „Rabla”,varianta tractorul

Senatorii au adoptat deja un act normativ care prevede acordarea sumei de 17.000 RON pentru casarea unui tractor mai vechi de 12 ani. Initiativa legislativa are miros populist, mai ales ca bugetul pe 2008 prevede deja acordarea unei subventii de 50% pentru achizitionarea unui tractor nou.

Circa 21 de milioane lei noi pe an. Cam asta ar fi suma care ar trebui alocata anual pentru un program „nasit” de PSD. Dupa modelul programului „Rabla” ar urma sa fie reinnoinit si parcul national de tractoare. Initiativa legislativa apartine unui grup de parlamentari PSD, in frunte cu liderul partidului Mircea Geoana si prevede acordarea sunei de 17.000 RON pentru casarea unui tractor mai vechi de 12 ani. Proiectul de lege a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si inaintat la Senat la finele lunii aprilie, iar la inceputul acestei luni a fost adoptat de senatori. Ulterior a fost inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbateri, iar in prezent se afla la comisii. Oficial, motivul initierii actului normativ este „diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a tractoarelor vechi, cu o perioada de exploatare depasita, precum si cresterea productivitatii activitatii din agricultura”. Neoficial, exista suspiciunii ca acest proiect de lege ar avea acelasi obiectiv ca si cresterea pensiilor de exemplu, adica unul electoral. Asta si datorita faptului ca achizitionarea de masini agricole noi este sustinuta si prin bugetul pe 2008. Deja, bugetul pe anul viitor prevede acordarea unei subventii de 50% pentru achizitionarea unui tractor nou. Oricum, daca la aceasta facilitate se va adauga si „prima de casare” a vechiului tractor, practic fermierii vor trebui sa scoata din buzunar mai putin de 10.000 de euro pentru un tractor nou.
„Rabla”, reloaded
Conditiile pentru inscrierea in acest program sunt similare cu cele din programul „Rabla”. Pentru a beneficia de cei 17.000 RON, proprietarii sau mostenitorii proprietarilor de tractoare uzate trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui tractor nou sa fi predat tractorul uzat spre casare unui operator economic, autorizat conform prevederilor legale sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz si obtinand astfel un certificat de distrugere sa radieze tractorul vechi si sa achizitioneze unul nou de la producatorul la care s-a inscris. Totodata, proiectul de lege prevede ca suma de 17.000 RON va putea fi obtinuta o singura data si va fi scazuta din pretul de achizitie al tractorului. Initiativa PSD interzice omologarea pentru circulatie si reinmatricularea sau folosirea unui tractor uzat, predat spre casare. Comercializarea ulterioara a tractoarelor uzate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei. Daca pentru fermieri ar fi benefic, proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD ar putea dauna grav bugetului statului. Potrivit actului normativ „se aloca, anual, din Fondul pentru mediu suma de 21 de milioane de lei, in limita sumei alocate prin bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu”. Initial, parlamentarii PSD cereau 51 de milioane RON anual pentru implementarea acestui program, dar in comisii s-a stabilit diminuare sumei. Oricum, si cele 21 de milioane RON ar putea fi prea mult. Potrivit presei centrale, proiectul de lege nu prea este eligibil in opinia Guvernului, tocmai din cauza rezervelor in ceea ce priveste gasirea surselor de finantare. Dar, avand in vedere ca 2008 e an electoral, s-ar putea ca guvernantii sa gaseasca niste solutii de rezolvare a acestei probleme. Oricum, cuvantul decisiv in privinta acestui proiect de lege il va avea Camera Deputatilor, care va dezbate legea cel mai probabil in decembrie sau ianuarie 2008. Pana atunci, pesedistii se gandesc la alte proiecte de lege cu tenta populista, cum ar fi cresterea asistentei acordate tinerelor mame de la 2 la 3 ani.

prioritatile agriculturii – Dezvoltarea durabila a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic si piscicol, precum si alte programe pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale trebuie sa le puna in aplicare – acest program vizeaza refacerea numerica a efectivelor de animale, imbunatatirea calitatii biologice a soiurilor si hibrizilor din sectorul vegetal si a calitatii materialului genetic la speciile de animale si a performantelor acestora, asigurarea necesarului de consum al populatiei din productia interna si realizarea unui disponibil pentru export, cresterea veniturilor producatorilor agricoli pentru asigurarea fondurilor necesare dezvoltarii de noi investitii. – Programul Fermierul. – Investitii pentru imbunatatiri funciare . – Promovarea exportului – prin acest program se urmareste cresterea calitatii produselor agroalimentare, promovarea exportului pe pietele terte a urmatoarelor produse² vin, branzeturi, carne, uleiuri vegetale, legume si fructe.
Inspirat de „Rabla” Proiectul privind reinnoirea parcului national de tractoare a fost prezentat pentru prima data in primavara acestui an de catre liderul PSD, Mircea Geoana, in timpul unei vizite in Brasov. Atunci, Geoana declara ca „in cateva zile vom prezenta o initiativa legislativa care este inspirata din actiunea de inlocuire a masinilor vechi, Programul Rabla – asa cum a fost denumit. Dorim ca si pentru tractoarele uzate din agricultura sa asiguram o prima de inlocuire cu altele noi”.

Sursa: Gazeta de Maramures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *