Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”

Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”
Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de Operator de Program, a lansat 3 apeluri pentru propunerile de proiecte din cadrulProgramului RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014.

Implementarea acestui program urmareste o imbunatatire a starii ecosistemelor, precum si a nivelului de cunoastere, informare si constientizare a publicului larg in legatura cu beneficiile produse de serviciile ecosistemelor si importanta mentinerii ecosistemelor intr-o stare buna.

Solicitantii eligibili in cadrul Programului RO02 – Biodiversitate si Servicii ale Ecosistemelor sunt autoritati publice si organizatii neguvernamentale.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 1: “STUDII SI FORMARE PRIVIND CONTRIBUTIA ECOSISTEMELOR NATURALE LA PRINCIPALELE SECTOARE ECONOMICE” beneficiaza de un buget disponibil de 2.000.000 Euro. Valoarea minima a grantului solicitat pentru un proiect este 400.000 Euro, iar valoarea maxima este 500.000 Euro.

Solicitantii eligibili pentru acest apel sunt autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale.

Procent maxim de finantare nerambursabila per proiect este de100% pentru autoritatile publice si 90% pentru organizatiile neguvernamentale.

Proiectele vor trebui sa vizeze imbunatatirea cunostintelor si a politicilor privind contributia ecosistemelor in sectorul economic. Acest obiectiv se poate atinge prin pregatirea de studii privind contributia ecosistemelor naturale din zonele protejate si a rapoartelor privind sprijinirea politicilor publice in special in ceea ce priveste principalele sectoare economice din Romania.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 2: “CRESTEREA CAPACITATII PENTRU GESTIONAREA SI MONITORIZAREA CULOARELOR ECOLOGICE” are un buget disponibil de 1.500.000 Euro. Valoarea minima a grantului solicitat este 1.000.000 Euro, iar valoarea maxima este 1.500.000 Euro, solicitantii eligibili fiind numai autoritatile publice. Procentul maxim de finantare nerambursabila per proiect este de 100%.

Proiectele ce pot fi depuse in cadrul acestui apel vor trebui sa urmareasca dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice si identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice in cadrul “Dezvoltarii metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice, inclusiv criteriile de desemnare a coridoarelor ecologice si identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice“.

Dupa implementarea Programului, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va folosi metodologia elaborata pentru a desemna coridoarele ecologice conform legislatiei nationale. in procesul de dezvoltare a metodologiei, Promotorul de Proiect va organiza consultatii periodice si va implica partile interesate relevante (de exemplu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de autoritate publica responsabila de politicile privind conservarea biodiversitatii).

Pentru monitorizarea si gestionarea coridoarelor ecologice, este necesara formarea si cresterea gradului de constientizare a diferitelor parti interesate, precum: administratori de arie protejata, institutii publice, operatori economici, proprietari de terenuri etc.

In cadrul acestui apel sunt prevazute masuri si prioritati, precum: dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice, inclusiv criteriile de desemnare a coridoarelor ecologice, identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice si formarea de specialisti pentru o mai buna gestionare si monitorizare a coridoarelor ecologice.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 3: “SCHEME DE RESTAURARI VASTE ALE ECOSISTEMELOR” dispune de un buget de6.270.214 Euro. Alocarea totala pentru acest apel poate fi marita in cazul in care se identifica si aproba de catre Statele Donatoare resurse suplimentare pentru acest apel. Valoarea minima a grantului solicitat este 1.000.000 Euro, iar valoarea maxima este 2.000.000 Euro.

Solicitantii eligibili pentru acest apel sunt autoritatile publice iar procentul maxim al finantarii nerambursabile per proiect este de 100% (pentru autoritatile publice).

Proiectele ce pot beneficia de finantare, in cadrul acestui apel, trebuie sa aiba ca scop recuperarea sistemelor fragmentate in zonele protejate. De asemenea solicitantii sunt invitati sa depuna propuneri de scheme pentru restaurari vaste ale ecosistemelor protejate.

Perioada de depunere a proiectelor, pentru cele 3 apeluri, va fi pana la 28 octombrie 2014, ora 17:00, implementarea lor urmand sa se deruleze, de la data semnarii contractului de finantare, pana la 30 aprilie 2016.

Finantator: Mecanismul Financiar al SEE
Sursa: Ministerul Mediului

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,555FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente