Proiect de lege controversat pentru Energie

0
534

Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs a propus Comisiei Europene un proiect de lege care ar permite statelor din blocul comunitar sa aleaga, individual, metoda de crestere a concurentei pe piata de energie, a declarat o sursa din Executivul european, citata de Reuters.

Proiectul propune deschiderea pietelor si reducerea preturilor la energie in Uniunea Europeana, prin asigurarea accesului sporit al companiilor de energie pe pietele straine si intensificarea concurentei pe piata de consum.

Varianta nefinalizata a legii,presupune ca fiecare dintre cei 27 de membri ai blocului comunitar sa aiba doua optiuni la deschiderea pietei de energie.

Prima optiune stipuleaza ca statul sa solicite companiilor de utilitati separarea, la nivel de actionariat, a retelelor de distributie de energie de activele din domeniul productiei.
A doua optiune presupune mentinerea dreptul de proprietate asupra activelor din domeniul productiei si distributiei, insa operate separat. Nu se poate opta pentru ambele variante.

Se presupune ca propunerea va fi analizata la intrunirea Executivului European din 19 septembrie, dar data poate fi amanata. Proiectul de lege propus de CE trebuie aprobate de Parlamentul European si de statele membre pentru a intra in vigoare in UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, impreuna cu Piebalgs, se numara printre cei care si-au exprimat public preferinta pentru separarea completa a activelor de productie de cele de distributie.

Piebalgs a anuntat insa in luna iunie ca majoritatea statelor membre sunt impotriva planului sau, deoarece incearca sa protejeze suprematia marilor grupuri precum E.ON sau Gaz de France.

Sursa: Banii Nostri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.