Proiect ecologist revolutionar. Orasul suedez care vrea sa foloseasca numai energie verde

Proiect ecologist revolutionar. Orasul suedez care vrea sa foloseasca numai energie verde
Proiect ecologist revolutionar. Orasul suedez care vrea sa foloseasca numai energie verde

Apa curata, panouri solare si turbine eoliene in locul unui peisaj industrial dezolant. Astfel au reusit suedezii sa transforme un vechi santier naval din orasul Malmo intr-o zona care foloseste doar energie regenerabila. Potrivit analistilor economici, acesta este un exemplu de mod de viata ecologist, in conditiile in care suedezii vor sa transforme Malmo in oras verde suta la suta.

Arhitectii au inceput sa transforme cartierului fostului santier naval din Malmo la inceputul anilor 2000. Treptat, halele industriale au fost inlocuite de case, magazine si cladiri de birouri, iar pentru alimentarea cu energie a acestora au fost alese solutii ecologice – panouri solare sau turbine eoliene.

„A fost o provocare pentru viitor, desigur, si era bazata pe faptul ca atat de multe regiuni deja construite erau ecologice, pentru oamenii foarte determinati, care vor cu adevarat sa schimbe lumea si sa faca sacrificii”, a spus Eva Dalman, arhitect.

Acum, cladirile sunt alimentate cu energia electica produsa de centralele eoliene, automobilele au lasat locul bicicletelor, iar apa este filtrata prin sisteme speciale. De asemenea, rezervoare geotermale uriase asigura apa calda pentru utilizarea zilnica si incalzire.

„Au fost mari ambitii in domeniul arhitectural, au fost solutii in domeniul energiei si alte lucruri de analizat”, a declarat Christer Larsson, director in Primaria Malmo

De asemenea, in Malmo, transportul public este asigurat de autobuze alimentate cu biogaz provenit din resturile alimentare. Arhitectii suedezi si edilii spera ca intreg orasul Malmo sa fie alimentat cu energie regenerabila pana in anul 2030.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente