Orasul cu cel mai curat aer din tara. Botosaniul este singurul municipiu din Romania considerat de Uniunea Europeana „oras verde“

Orasul cu cel mai curat aer din tara. Botosaniul este singurul municipiu din Romania considerat de Uniunea Europeana „oras verde“
Orasul cu cel mai curat aer din tara. Botosaniul este singurul municipiu din Romania considerat de Uniunea Europeana „oras verde“

Specialistii in protectia mediului, dar si reprezentatii administratiei locale spun ca Botosaniul este singurul oras din tara care indeplineste normele europene privind suprafata optima de spatiu verde. Din acest punct de vedere, cu parcurile si insulele de verdeata ale orasului, Botosaniului se poate lauda ca beneficiaza de cele mai curat aer din Romania.

Conform normativelor Uniunii Europene, orasele din fiecare tara membri ar trebui sa aiba 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Aproape nici un oras din Romania nu respecta aceste norme europene, se arata in raportul comisiilor UE, care dealtfel au dat si un infringement Romaniei fiindca nu sunt respectati acesti parametri.

Din contra orasele Iasi, Brasov si Bucuresti ar fi adevarate focare de poluare. Doar un singur oras din tara respecta normativele europene privind poluarea si suprafata de spatiu verde optima. Este vorba de municipiul Botosani, care in anul 2012 a fost proclamat si ”capitala verde”.

”Botosaniul este o oaza de verdeata in Romania, mai ales in ultimii ani. Daca normele europene prevad 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, ei bine Botosaniul are 31 de metri patrati pe cap de locuitor. Iar odata cu extinderea unor zone de agrement aflate in constructie, Botosaniul va avea si mai multa verdeata. Propriu-zis in municipiu nu exista zone fara verdeata, copaci sau plante oranmentale. Automat si aerul are o calitate mult mai buna. Din ceea ce ne-au spus specialistii strani, la diferite intalniri, mergem pe drumul cel bun, in aceasta privinta”, spune Eugen Mateiciuc, directorul Agentiei Nationale de Protectia Mediului, filiala Botosani.

Totodata specialistii in protectia mediului spun ca poluarea a scazut, culmea odata cu declinul industriei botosanene. In prezent Botosaniul se poate lauda cu un aer foarte curat. ” Aerul este destul de curat in Botosani. Sunt foarte multi copaci care il filtreaza si deasemenea nu mai sunt asa de multi factori poluanti. Marile fabrici au fost inchise”, spune Mateiciuc.

Oaza verde a Romaniei

Desi chiar si in acest moment Botosaniul indeplineste normele impuse de Uniunea Europeana, municipiul se va transforma intr-o adevarata oaza de verdeata. Practic orasul va fi situat intr-o uriasa padure. Sefii de la Primarie vor sa extinda spatiile verzi, iar odata cu inaugurarea parcului de agrement de la Cornisa, versantii din afara Botosaniului vor fi reimpaduriti complet.

”Botosaniul are si titulatura de municipiu ”verde” al Romaniei si dorim sa continuam aceasta traditie. Vom extinde spatiile verzi din oras, iar la Cornisa, va fi o adevarata oaza de aer proaspat si verdeata. Chiar in aceasta toamna am plantat copacii in oras. Din informatiile pe care le-am primit, Botosaniul ar fi singurul oras din tara care respecta din acest punct de vedere normele Uniunii Europene”, spune viceprimarul Cosmin Andrei.

Zona ce urmeaza sa fie impadurita la Cornisa, depaseste 48 de hectare. Pe linia mediana ce desparte benzile de circulatie de pe Calea Nationala, au fost montate jardiniere si au fost plantati sute de copaci. Cele mai mari suprafete cu verdeata in Botosani sunt cele opt parcuri ale orasului, dintre care cel mai important este parcul ”Mihai Eminescu”.

Resedinta ”verde” a judetului fara copaci

Desi municipiul Botosani si chiar Dorohoiul, sunt adevarate oaze de verdeata, padurile judetului Botosani au inceput sa dispara. Dealurile Botosaniului, acoperite acum 300 de ani cu paduri bogate si codrii de nepatruns, sunt acuma din cauza agriculturii intensive si a retrocedarilor de teren, doar niste damburi golase cu alunecari severe de teren.

In anul 2014, Botosaniul are doar 11% din suprafata sa impadurita, fata de 30% cat reprezinta normativele europene. Sefii judetului spun ca vor incerca sa rezolve aceasta problema prin impaduriri pe proprietatea ocoalelor silvice si prin montarea de perdele forestiere. Cu toate aceste padurarii spun ca au mari probleme cu hotii de lemne si cu proprietarii de paduri, care dornici sa faca bani, defriseaza fara discernamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *