Proiectul Rosia Montana inclus in programul national de investitii

Proiectul Rosia Montana inclus in programul national de investitii
Proiectul Rosia Montana inclus in programul national de investitii

Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de “minimum 10 miliarde euro” in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, conform planului national lansat ieri de Guvern. Executivul mizeaza pe crearea a cel putin 50.000 de locuri de munca, din realizarea investitiilor propuse. Este un plan foarte ambitios avand in vedere ca, in primele patru luni ale acestui an, investitiile straine directe au totalizat 322 milioane de euro, in scadere cu aproape 35% fata de perioada similara a anului trecut, cand a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro.
Anul trecut, investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.

Deblocarea unor proiecte mai vechi

Pe lista lui Ponta se afla investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului. Premierul a anuntat ca negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in luna septembrie, iar lucrarile vor incepe daca Parlamentul va aproba proiectul. “Vrem sa avansam cu deblocarea acestui proiect, dar decizia va apartine Parlamentului”, a spus Ponta. Alaturi de Rosia Montana la capitolul “Resurse Minerale” apare si Chevron cu exploatarea de noi resurse neconventionale pentru cresterea independentei energetice. Printre alte investitii mentionate din aceeasi categorie mai sunt termocentrala Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, unde China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard dolari, un proiect de 150 milioane euro pentru o centrala de gaz la Fantanele Mures, asigurat de firma Marubeni in parteneriat cu ELCEN.

3 miliarde de euro, in agricultura
Agricultura va beneficia de investitii de 3 miliarde de euro in acest an, iar 2,8 miliarde provin din fondurile europene, a mai anuntat Ponta. “In agricultura, in 2013, prin plati directe si complementare, Romania va introduce efectiv in piata 2,8 miliarde de euro din fonduri europene. Programul national pentru refacerea sistemului de irigatii ¬ deja sunt alocate 100 de milioane de euro. Platformele de colectare pentru legume si fructe, investitiile in ferme familiale, fondul mutual pentru sustinerea sectorului agricol ¬ practic, in jur de 3 miliarde de euro investiti in acest an, poate chiar mai mult, in zona de agricultura”, a precizat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *