Asociatia Institutul pentru Dezvoltare si Inovare din Comanesti a programat, in perioada 8-10 august, in comuna Asau, targul “Promovarea produselor traditionale si ecologice din zona Valea Muntelui” (IDEI).
Aflat la prima editie, evenimentul este finantat din fonduri UE si are ca scop promovarea producatorilor activi din zona. Locul de desfasurare va fi la fostul club din Asau, situat in centrul comunei, langa primarie. “Produsele traditionale care vor fi expuse in cadrul targului sunt diverse, incepand de la cele alimentare si terminand cu cele de mestesug si artizanat”, anunta organizatorul.
Astfel, pe tarabele celor aproximativ 30 de expozanti se vor regasi celebra branza in cusciug de brad, dar si carnatii traditionali afumati, branza de oaie in basica, cascavalul de vaca, untul de oaie, untul batut de oaie, urda acra, untul batut de vaca, pastravul afumat in cetina de brad, sunca de porc afumata, caltabosul, muschiuletul de porc afumat, pastramele de oaie la saramura, carnatii afumati, dulceturile din diferite fructe de padure, cozonacul, pandispanul, plcintele poale in brau, painea de casa, produsele apicole, nuciile verzi in miere, catina in miere, siropul de diverse fructe de padure cu miere, etc. Vizitatorii vor avea insa la dispozitie si scuplturile executate manual din lemn, jucariile din lemn lucrate tot manual, mic mobilier, mobilierul de gradina, blanurile tabacite traditional, tesaturile traditionale etc. Reamintim ca zona Vaii Muntelui este renumita prin produsele traditionale pastrate de localnici si de mestesugul. De altfel, in zona, inca mai exista morile de apa la care macinau cerealele localnici din toate satele de la munte, dar si un muzeu etnografic, unde o localnica a colectat din gospodariile taranilor mii de obiecte populare si imbracaminte, unle veci de peste 100 de ani. In plus, in anii trecuti, unii gospodari din zona chiar au expus peste hotare, la diverse evenimente expozitionale, produsele traditionale obtinute in zona de munte a judetului. De altfel, la una dintre manifestarile de acest gen din Italia, insusi printul Charles al Marii Britanii, un sustinator fervent al produselor naturiste traditionale, a apreciat inclusiv produsele expuse de taranii romani.(Florentin RADU)