Fermierii au protestat impotriva porumbului modificat genetic in Mexic

0
440
Timişul, judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată de porumb modificat genetic
Fermierii au protestat impotriva porumbului modificat genetic in Mexic

Mai multe mii de fermieri mexicani, conform unor surse pana la cateva zeci de mii, au marsaluit la sfarsitul saptamanii trecute pe strazile principale ale capitalei Ciudad de Mexico pentru a-si exprima indignarea fata de intentia autoritatilor de a permite companiilor multinationale de a cultiva porumb modificat genetic pe teritoriul tarii, relateaza postul ABC, citat de Agerpres.

Protestatarii au militat in favoarea porumbului natural, avand in vedere ca acest produs este un element-cheie al bucatariei nationale mexicane.

Organizatorii protestului considera ca decizia autoritatilor va pune pe butuci afacerile micilor fermieri cultivatori de porumb, deoarece acestia nu vor putea concura cu intreprinderile mari. Dar, cel mai important, spun ei, porumbul modificat genetic va da la o parte circa 50 de soiuri renumite mexicane ale acestei culturi.

Recent, un studiu al unei echipe de cercetatori francezi condusa de Gilles-Eric Séralini, profesor de biologie moleculara la Universitatea din Caen (France), a scos la iveala patologii alarmante, in special, tumori la sobolanii care au fost hraniti timp de doi ani cu porumb modificat genetic, comercializat de compania americana Monsanto (OGM NK603).

Ca urmare a rezultatelor studiului, puse la indoiala de sustinatorii organismelor modificate genetic, Rusia a suspendat temporar importurile de porumb de la Monsanto, iar guvernul francez a mentionat ca, daca pericolul organismelor modificate genetic (OMG) va fi dovedit, atunci Franta „va sustine la nivel european” interzicerea lor, potrivit AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.