Radiatiile ultraviolete fac ravagii

In Europa s-a declansat o adevarata isterie fata de razele ultraviolete care au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele. La noi, nimeni nu zice nimic, desi zece minute in plin soare pot transforma orice neg intr-unul malign. Se intampla si in vecini – Austria, Polonia, Ungaria, iar hartile realizate din satelit arata si Romania sub” norul rosu”.
radiatii solare
In urma cu doua saptamani s-a masurat concentratia de UVB deasupra Ungariei si Poloniei si s-a inregistrat valoarea de 9,4, pe o scala de la 1 la 10, unde 10 este maxim. Aceasta inseamna ca s-au inregistrat radiatii UVB de noua ori mai mari decat poate suporta pielea noastra. Aceasta inseamna ca o expunere de zece minute la soare, intre orele 11:00 si 16:00, produce arsura solara care poate transforma orice neg pigmentar intr-unul malign. Doua arsuri solare la copii sub 14 ani duc la inzecirea riscului de aparitie a melanomului malign dupa 20 de ani. Verdictul e serios si ar trebui sa avem mesaje de avertizare in toata presa si pe toti stalpii.

Deja in tarile europene autoritatile au intrat in alerta, in Ungaria de exemplu jandarmii interzic celor sub 18 ani sa practice sportul in aer liber in perioada de maxima expunere, intre orele 11:00 – 16:00.

De ce totusi la noi e atat de liniste? Pentru ca in Romania nu se masoara oficial UVB. In aceste conditii, parintii isi trimit inconstienti copiii la strand in miezul zilei, stau la soare fara niciun fel de protectie, iar apoi alearga la medic cu arsuri, de multe ori mult prea tarziu pentru prevenirea cancerului de piele. N-o spunem noi, ci o arata registrele de consultatii ale medicilor dermatologi. Vin foarte multi pacienti cu arsuri solare. S-au inzecit cazurile de displazie, de stari precanceroase, in care se recomanda deja excizarea. Ar fi bine sa apara mesaje de avertizare in presa, in parcuri, la intrarea in stranduri, ca oamenii sa fie informati si sa nu se expuna radiatiilor”, a sustinut dr. Capalna.
Ce-am putea schimba?Totul depinde de noi…
In conditiile in care autoritatile tac malc, nu avem ce face decat sa ne protejam din proprie initiativa de razele ucigase. Dr. Capalna ii sfatuieste pe parinti sa nu tina deloc la soare copiii sub un an, iar cei peste un an, doar cu crema de protectie solara si doar in afara orelor de risc. Esentiala este protectia cu crema de protectie solara adaptata fototipului fiecaruia, dar cu cat factorul de protectie este mai mare, cu atat este mai bine. Pentru copii sunt importante cremele cu factor de protectie 50 sau 50+. Nu trebuie sa uitam de ochelarii de soare, pentru ca razele UVB duc la arsuri de retina. Si, foarte important, ultravioletele UVB trec si prin apa, asa ca cei care stau in bazine sau in mare sunt la fel de expusi ca cei de pe mal.
Dupa arsuri, este esentiala hidratarea, dusurile cu apa rece, iar pacientul trebuie sa se prezinte la medic, mai ales daca prezinta greata sau varsaturi.
Alerta va fi valabila toata vara si abia dupa ce Pamantul se va departa de Soare vom putea rasufla usurati. La sfarsitul saptamanii trecute, in Ungaria se anunta o valoare de 8, pentru razele UVB.

Sursa: Monitorul Expres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *