Rangerii din Retezat vor instrui localnicii

Rangerii din Retezat vor instrui localnicii
Rangerii din Retezat vor instrui localnicii

O suprafata de 20 la suta din teritoriul Romaniei este declarata arie naturala protejata prin lege. Exista o lista care cuprinde o serie de parcuri si rezervatii naturale protejate, despre care populatia Romaniei nu cunoaste foarte multe lucruri. Lipsa de interes a autoritatilor si lipsa de actiuni concrete in vederea protejarii acestora, duc la degradarea lor ireversibila. Asociatia Rangerilor din Romania este printre putinele organizatii care desfasoara diverse actiuni de conservare si ocrotire a biodiversitatii din aceste zone.

Bani europeni pentru protejarea mediului
Asociatia Rangerilor din Romania (ARR) a demarat un proiect cu titlul „Convietuire om-natura in Retezat Nord si zonele limitrofe“. Proiectul este finantat prin Granturile Spatiului Economic European 2009-2014, fonduri oferite de catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Proiectul va dura doi ani si are drept obiectiv sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in ariile protejate.
Problemele care necesita atentie si sunt vizate de acest proiect sunt degradarea starii mediului, eco-turismul slab dezvoltat si promovarea insuficienta a zonei Parcului National Retezat (PNR) drept obiectiv cu potential turistic major. Principalii beneficiari ai proiectului sunt locuitorii din zona si din localitatile invecinate.
Vor fi organizate o serie de cursuri de instruire care vor cuprinde tematici diferite. Se va pune accent pe instruirea rangerilor voluntari, dar si a celor deja implicati in activitatile administrative ale PNR.

Obiectivul cel mai important este educarea tinerilor
O parte din actiunile incluse in proiect sunt adresate copiilor si tinerilor, in vederea cresterii constiintei ecologice si a educarii privind protectia mediului. Programul educativ cu titlul „Adopta un rau“ va implica echipe formate din elevi si profesori, care vor supraveghea curatenia de pe raul ce strabate localitatea Salasu de Sus. O alta actiune va fi concursul scolar „Natura & Oameni“ care se va desfasura in parteneriat cu Ministerul Educatiei. Concursul presupune particparea elevilor cu eseuri pe subiectul „De-as fi ranger in Retezat“ si lucrari de grafica pe tema „Omul prieten sau dusman al naturii“. De asemenea vor fi organizate tabere de junior rangeri, care vor oferi tinerilor vacante active petrecute in mijlocul naturii, unde se va cultiva aprecierea si respectul fata de natura.

Cine sunt rangerii si cu ce se ocupa ei?
Principalele atributii ale unui ranger sunt acelea de protejare a naturii si de educare a societatii in ceea ce priveste comportamentul si relatia cu mediul inconjurator. Despre activitatile rangerilor din fiecare zi ne-a vorbit Alin Ivascu, de profesie inginer electromecanic, actualmente „inrolat“ in armata rangerilor din Retezat si un bun cunoscator al naturii. „Avem sarcina de a impune si proteja respectarea legislatiei in vigoare in ariile naturale protejate. Avem obligatia de a oferi turistilor siguranta pe parcursul traseului. Ajutam la stingerea eventualelor incendii din padure, ne ocupam de marcarea traseelor si a limitelor ariilor protejate. Intocmim harti si alte lucruri necesare pentru turisti cum ar fi panourile informative de pe trasee. In activitatile noastre incercam mai mult sa informam si sa educam oamenii, decat sa fim nevoiti sa recurgem la amendarea lor. O alta activitate importanta este identificarea si monitorizarea plantelor si a vietatilor care se gasesc pe teritoriul PNR. In responsabilitatea noastra avem doar ariile naturale protejate, cu toate acestea incercam sa intervenim si in locurile in care credem ca este mare nevoie.“
Un semnal de alarma l-a dat Claudia Danau, biolog de profesie, care a dorit sa atraga atentia asupra comportamentului celor care vin la Festivalul Narciselor. Evenimentul s-a desfasurat cu putin timp in urma. „Oamenii considera ca ruperea florilor este obligatorie atunci cand vin in Poiana Narciselor. Dorim sa le atragem atentia ca acest lucru nu este necesar. Este suficient daca mergem sa admiram frumusetea florilor fara a le distruge“, a spus Claudia Danau, care face parte din echipa rangerilor din PNR.
Evenimentul a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Directia Silvica Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *