Raport: Companie petroliera a finantat scepticii schimbarii climatice

Un conglomerat din industria petrolului a cheltuit aproape 25 milioane de dolari pe campanii pentru a discredita schimbarea climatica si politicile privind energia verde.incalzirea globala

Koch Industries, detinuta de doi frati din Kansas si are numeroase afaceri in industria petrochimica, a cheltuit suma in perioada 2005 -2008 pentru a finanta “organizatiile din randul celor care neaga schimbarea climatica”, arata grupul ecologist Greenpeace.

In pofida marimii relativ mici a companiei, suma este de trei ori mai mare decat cea cheltuita de ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera occidentala.

O ancheta Greenpeace mai arata ca intre 2006 si 2009, compania si proprietarii – Charles si David Koch – au cheltuit 37.9 milioane dolari pe lobby direct pentru chestiuni energetice si petroliere.

Potrivit Greenpeace, fundatiile Koch au oferit sume de bani pentru cel putin 20 de organizatii implicate in “Climategate”, controversa legata de cercetatorii climatici ce a fost declansata de emailuri furate de la University of East Anglia.

Un sondaj recent arata ca 73 procente dintre americani cred ca incalzirea globala se produce, dar doar 18 la suta considera ca omul este vinovat si este daunatoare.

Cei doi frati ocupa locul 24 in lista Forbes a celor mai bogati oameni din lume, ei controland a doua companie privata din America. In total cele peste 20 de companii ale lor au 70.000 de angajati in 60 de tari si vanzari anuale de peste 100 miliarde dolari.

Greenpeace a oferit o lista cu 35 de organizatii si 21 de politicieni- 17 republicani si patru democrati- care au primit bani de la Koch, companie etichetata drept “regele financiar al negarii schimbarii climatice.

“Desi Koch sta intentionat in afara opiniei publice, joaca un rol dominant in dezbaterea politica nationala privind incalzirea globaa”, arata raportul.

Koch Industries nu a respins acuzatiile Greenpeace, dar sublinia ca raportul “distorsioneaza activitatile de mediu ale companiilor noastre” si faptul ca a incercat sa incurajeze dezbaterea pe baze stiintifice.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente