Organizatia Mondiala pentru Siguranta Alimentelor a respins ca fiind „inadecvat” raportul care face legatura intre cancer si porumbul modificat genetic

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Organizatia Mondiala pentru Siguranta Alimentelor a respins ca fiind „inadecvat” raportul care face legatura intre cancer si porumbul modificat genetic

Organizatia Mondiala pentru Siguranta Alimentelor a respins ca fiind „inadecvat” raportul care face legatura intre cancer si porumbul modificat genetic, realizat de cercetatorul francez Gilles-Eric Seralini din Universitatea Caen, Franta. Vezi in ce zone al Romaniei se cultiva porumbul modificat genetic.

In urma cu doua saptamani, a izbuncnit un scandal urias in domeniul securitatii alimentare, dupa ce oameni de stiinta francezi au dezvaluit rezultatele unui studiu asupra sobolanilor hraniti cu porumb modificat genetic. Rozatoarelor le-a fost dat sa manance porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capatul acestui experiment, sobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

La vremea respectiva, Comisia Europeana a autorizat achizitia si cultivarea in Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv ca nu existau suficiente dovezi stiintifice care sa probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sanatatea umana.Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat ca daca pericolul organismelor modificate genetic (OMG) va fi dovedit, atunci Franta va sustine la nivel european’ interzicerea lor.

Cat porumb modificat genetic se cultiva in Romania:

Suprafetele pe care este cultivat porumbului modificat genetic MON810, potrivit infOMG.ro:

– in 2007 – 332,5 ha
– in 2008 – 6130,44 ha
– in 2009 – 3243,52 ha
– in 2010 – 822,6 ha
– in 2011 – 588,18 ha
– in 2012 – 216,9 ha

Vezi mai sus, zonele geografice cultivate cu acest tip de porumb, in Romania.

Intrebat despre soarta OMG-urilor in Europa, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos a declarat ca important pentru agricultura este ca oamenii sa aleaga in cunostinta de cauza: agricultorul trebuie sa stie ce produce, iar consumatorul trebuie sa stie cu ce se hraneste.

„Cred ca in UE viitorul agriculturii si a diferitelor moduri de a face agricultura este legat de capacitatea de informare si acces la informare atat din partea agricultorilor, cat si a consumatorilor”, a punctat comisarul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *