Majorarea pretului la energia electrica in 2008 ar putea fi „impiedicata” de darea in functiune in mod oficial a Reactorului 2 de la Cernavoda, incepand de luna viitoare. Aceasta, deoarece un reactor functional in plus va creste ponderea de energie ieftina in mixul energetic destinat populatiei, stiut fiind ca energia nucleara este mai putin constisitoare decat cea termo sau hidro.
Specialistii in domeniu admit ca, in discutiile purtate in ultima vreme pe marginea eventualelor majorari de tarife pentru energia electrica livrata populatiei, nu s-a tinut cont de darea in exploatare comerciala a Reactorului 2 de la Cernavoda si despre impactul asupra pretului la energia electrica de pe piata reglementata.
Daca Nuclearelectrica decide sa livreze in continuare 60% din energia produsa pe piata reglementata, cantitatea de energie nucleara (una dintre cele mai ieftine) din cosul destinat consumatorilor captivi se va dubla.
Pana acum, la nivelul conducerii Nuclearelectrica nu a fost inca luata o decizie in acest sens, insa discutiile pe acest subiect sunt destul de incinse. „Beneficiile” de pe urma celui de al doilea reactor se vor putea resimti abia anul viitor, cand tariful la energie electrica ar putea fi stabilizat prin marirea ponderii de energie ieftina in mixul energetic.
La inceputul lui 2007, Autoritatea de Reglementare a luat in considerare darea in exploatare a Reactorului incepand cu data de 1 octombrie, motiv pentru care al doilea reactor nuclear nu mai are cum sa influenteze tariful la energie electrica in acest an.
„In mod normal, judecand liniar, daca crestem pretul pe termo si marim ponderea energiei nucleare tariful la consumatorii captivi, am putea spune ca tariful se echilibreaza. Trebuie sa avem in vedere ca nici pretul la energia nucleara nu sta pe loc, din octombrie apar costurile cu amortizarea la Nuclearelectrica”, a comentat Viorel Alicus, directorul departamentului de preturi si tarife din cadrul ANRE. Raspunsul oficial al Nuclearelectrica la intrebarea daca va solicita majorarea tarifelor pentru energia livrata consumatorilor finali, imediat dupa punerea in functiune a unitatii 2, a fost un NU categoric.
Potrivit oficialilor din cadrul ANRE, eventualele negocieri pe marginea acestei teme ar putea fi purtate cel mai devreme la sfarsitul acestui an, acesta fiind si motivul pentru care raspunsul primit din partea Nuclearelectrica nu constituie o garantie pe termen lung. Dupa intrarea in exploatare comerciala a Reactorului 2 de la Cernavoda productia anuala de energie electrica nucleara ar putea ajunge la 10TWh, fata de 5.600 GWh generati in 2006. Daca la ora actuala, reactorul asigura 9% din necesarul de energie electrica al tarii, ponderea energiei nucleare ar putea creste cu 15-20%, in functie de perioada efectiva de functionare din decursul unui an.
Zvonurile privind cresterea preturilor la energia electrica au fost alimentate de cererea Complexului Energetic Rovinari prin care s-a solicitat recunoasterea unor costuri de investitie in tariful energiei electrice livrate pe piata reglementata. Solicitarea complexului energetic vine pe fundalul secetei care i-a obligat sa produca mai multa energie electrica, dar si a iernii care se apropie.
Dincolo de pretul energiei produse in centrale termoelectrice care ar putea fi afectata si de realizarea stocurilor de iarna, de eventualele cheltuieli cu amortizarea Reactorului 2 incluse in pretul energiei nucleare mai sunt multe variabile pe care ANRE sustine ca le are in vedere si pe care le va analiza in viitorul apropiat si cu producatorii de energie electrica. Potrivit oficialilor din cadrul Autoritatii de Reglementare, noul pret al energiei electrice nu se va sti mai devreme de sfarsitul lunii octombrie.
Sursa: Gandul