Reguli „verzi” pentru hotelul eco din Romania

0
753

Reducerea consumului de apa, electricitate si substante daunatoare mediului sunt criterii de baza

Romania are primul hotel „verde”. E vorba despre hotelul Saturn, de pe litoral, care detine eticheta ecologica pentru servicii turistice.

Prin facilitatile oferite de acest hotel se incearca protejarea mediului. Reducerea consumului de energie electrica si de apa, folosirea la scara redusa a substantelor chimice si colectarea selectiva a deseurilor sunt criteriile pe baza carora hotelul Saturn a primit „Floarea europeana” pentru servicii turistice.

Servicii, nu si alimentatie „eco”

Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice este de a limita impactul asupra mediului. Acestea promoveaza cu precadere reducerea consumului de energie, a consumului de apa, a cantitatii de deseuri generate si favorizeaza utilizarea resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului. In plus, eticheta ecologica europeana promoveaza comunicarea si educatia in domeniul protectiei mediului.

Hotelul se axeaza, cel putin pentru moment, doar pe oferirea unor servicii ecologice. Un program de alimentatie „bio” nu exista deocamdata in oferta.

Calitate prin ecologie

Hotel Saturn a fost construit in anul 2007, este deschis tot timpul anului si dispune de 68 de camere si patru apartamente. Pretul pentru o noapte de cazare, cu micul dejun inclus, este de 112 euro.

Turistii care aleg sa se cazeze aici primesc de la receptie un card de acces in camera prin care pot contribui la reducerea consumului de energie electrica. Daca se deschide fereastra, aerul conditionat se intrerupe automat.

De asemenea, turistii au la dispozitie mape cu sfaturi si informatii despre cum trebuie sa protejeze mediul. Pentru a nu se face risipa de apa, bateriile de la baie sunt prevazute cu senzori, dar au si manere reglabile.

Sapunul este de calitate, sub forma lichida pentru a polua mai putin. Dozatoarele sunt de altfel mult mai igienice decat sapunurile din savoniere.

Problema este ca turistilor nu li se pot impune aceste reguli „verzi”. Nici deseurile nu sunt uitate la hotelul „verde”. Aici, gunoiul este sortat si depozitat in containere separate.

Eticheta Ecologica Europeana a serviciilor turistice

Promoveaza conceperea, comercializarea si utilizarea serviciilor care au un impact redus asupra mediului pe parcursul ciclului lor de viata.

Atesta calitatea utilizarii unui serviciu si calitatea sa ecologica.

Garanteaza o selectivitate a serviciilor prin nivelul de exigenta al criteriilor care stau la baza acordarii ei.

Are un caracter dinamic si evolutiv.

Este atribuita pentru o anumita perioada de timp, echivalenta cu valabilitatea criteriilor (3-5 ani), urmand ca solicitarea acesteia sa fie reinnoita.

Are un caracter voluntar.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.