Europenii caută în ”Săptămâna verde” soluții privind resursele de apă
Europenii cauta in ”Saptamana verde” solutii privind resursele de apa

Cea mai mare conferinta privind politica de mediu din Europa a debutat ieri la Bruxelles sub deviza „ Apa – orice picatura conteaza”. Editia din acest an a Saptamanii verzi este consacrata apei si numara aproximativ 3.000 de participanti care se vor intalni pe parcursul a trei zile pentru a discuta aspecte legate de apa.

Partile interesate, ONG-uri, reprezentanti guvernamentali si functionari ai UE vor cauta solutii pentru principalele probleme legate de apa, cum ar fi modul de a garanta disponibilitatea apei de buna calitate in contextul cresterii rapide a populatiei si al schimbarilor climatice din ce in ce mai evidente.

Diferite organizatii si companii vor evidentia cele mai bune practici in cadrul unei expozitii care va cuprinde 52 de standuri si numeroase evenimente asociate, inclusiv proiectii ale filmelor „La soif du monde”, „Oceans” si „Africa Turns Green”. In cadrul Saptamanii verzi se vor decerna si premiile europene pentru mediu acordate companiilor inovatoare care imbina cu succes inovarea, competitivitatea si performanta de mediu. De asemenea, tot acum va avea loc si cea de-a treia editie a Conferintei europene pe tema apei, un eveniment la nivel inalt la care participa partile interesate.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Apa reprezinta literal o resursa vitala, iar activitatea umana are un impact enorm asupra acesteia. Sper ca, pe parcursul Saptamanii verzi, sutele de experti si parti interesate care se reunesc aici vor contribui atat la dezvoltarea politicilor existente cat si la generarea de noi idei pentru ca aceasta resursa pretioasa sa poata fi protejata in folosul tuturor.”

Un studiu recent al Comisiei Europene arata ca sapte din zece europeni sunt de parere ca problemele legate de apa reprezinta un motiv serios de ingrijorare. Poluarea din surse punctuale si difuze, captarile excesive de apa si modificarile aduse raurilor si lacurilor ameninta eforturile de a se ajunge la o stare buna a apelor europene pana in 2015.

Dezastrele naturale legate de apa, cum ar fi secetele si inundatiile, au devenit mai frecvente si mai grave pe teritorii intinse de pe continentul nostru, iar frecventa si gravitatea acestora se asteapta sa creasca in urma schimbarilor climatice si a modificarilor survenite in modul de utilizare a terenurilor. Saptamana verde va prezenta o imagine de ansamblu asupra politicilor UE privind apa si va lua in considerare modul in care acestea ar trebui sa evolueze pentru a raspunde mai bine provocarilor viitoare.

Evenimentele acestei saptamani vor fi incluse in Planul pentru salvgardarea resurselor de apa ale Europei, prevazut pentru luna noiembrie a acestui an. Ca o etapa in procesul de pregatire al acestui plan, Saptamana verde este, de asemenea, gazda celei de-a treia editii a Conferintei europene pe tema apei, o platforma pentru consultare si dezbatere intre un numar mare de parti interesate din domeniul apei, statele membre si Comisia Europeana.

Planul, al carui obiectiv pe termen lung este de a garanta disponibilitatea apei de buna calitate pentru utilizarea durabila si echitabila a apei, va constitui noua politica a UE ca raspuns la provocarile legate de apa ca resursa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here