„Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon”

"Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon"
„Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon”

Noua paradigma in domeniul serviciilor energetice este conceptul retelelor inteligente, care presupune asigurarea, la nivelul fiecarui utilizator, a energiei in cantitatea si calitatea de care are nevoie, atunci cand are nevoie, in conditiile utilizarii unui volum minim de resurse de materii prime si materiale si a unui impact minim asupra mediului inconjurator, a declarat Prof. dr. ing. Eden Mamut directorul Institutului pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie din cadrul Universitatii „Ovidius” din Constanta.

Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon, in viziunea profesorului Mamut, care considera ca acestea vor permite integrarea unor cantitati mari de energie din surse regenerabile, produsa onshore si offshore, si integrarea vehiculelor electrice, mentinand in acelasi timp disponibilitatea pentru productia de energie din surse conventionale si adecvarea pentru sistemul energetic.

Domnia sa a explicat: „Integrarea pietelor la nivelul Uniunii Europene aduce furnizorii de servicii energetice din Romania in fata unei competitii fara precedent, cu o structurare a pietelor si a legilor de operare aflate in plin proces de redefinire. Miza impunerii pe viitoarele piete consta in insusirea ecoinovarii ca principiu fundamental al culturii de organizatie si cunoasterea profunda a complexitatii conceptelor de economie verde”.

Profesorul Eden Mamut sustine ca universitatile pot constitui un partener cu mare potential pentru a creste si consolida capacitatea furnizorilor de servicii energetice din tara noastra de a se impune pe viitoarea piata europeana unificata.

Domnia sa a precizat ca retelele inteligente sunt capabile sa realizeze interactiunea si comunicatia directa intre consumatori (casnici sau agenti economici), ceilalti utilizatori ai retelei si furnizorii de energie. In combinatie cu tarifele diferentiate pe zone orare, ele ofera in premiera consumatorilor posibilitatea de a-si controla si gestiona in mod direct propria structura de consum, furnizand totodata stimulente puternice pentru utilizarea eficienta a energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *