Reuniune pentru impartirea Arcticii

0
409

Cele cinci tari riverane ale Arcticii se vor reuni miercuri, in Groenlanda, pentru a discuta despre problemele ridicate de incalzirea globala si de cele legate de frontierele acestei regiuni, plina de importante zacaminte de gaze si petrol.

Potrivit AFP, urmare a revendicarilor formulate de Moscova, Danemarca i-a invitat la dialog pe ministrii de externe ai Rusiei, SUA, Canadei si Norvegiei.

„Trebuie sa ne rezolvam problemele in mod pasnic si prin acorduri conforme legislatiei internationale”, a afirmat Per Stig Moeller, seful diplomatiei daneze. Arctica a devenit o sursa de conflicte intre tarile riverane, iar actele de provocare s-au multiplicat in ultima perioada de timp, a spus Moeller. Rusia si Norvegia au formulat catre Comisia limitelor platoului continental, din cadrul ONU, cereri de extindere a zonelor lor economice din Oceanul Arctic. Daca vor fi acceptate, cererile celor doua state vor permite marirea spatiilor maritime ale acestora, precum si controlul asupra bogatiilor naturale existente in respectivele suprafete.

Conventia permite tarilor semnatare cu iesire la mare sa-si extinda zona de exploatare a resurselor naturale de la 200 la 350 de mile nautice, daca pot dovedi prin studii stiintifice ca regiunea extinsa constituie „prelungirea platoului continental”.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.