Rezultatul analizei juridice recomanda oprirea evaluarii proiectului de la Rosia Montana din cauza lipsei unui PUZ valabil.

ROSIA MONTANA: Proiectul minier nu este singura optiune de dezvoltare. Europa Nostra, Banca Europeana pentru Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor elabora o strategie viabila
Rezultatul analizei juridice recomanda oprirea evaluarii proiectului de la Rosia Montana din cauza lipsei unui PUZ valabil.

Analiza ceruta de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, in legatura cu evaluarea proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.

„Astazi (joi, n.r.) mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila.

Citand din concluziile documentului, ministrul a spus ca, potrivit juristilor, CAT ar trebui sa ceara investitorului „sa obtina si sa depuna un certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil aprobat”.

Auditul la care se refera ministrul demis al Mediului a fost realizat de Societatea Civila de Avocati Leaua si Asociatii, cea care a reprezentat ministerul in toate litigiile pe tema proiectului de la Rosia Montana. Auditul si concluziile sale au fost preluate de Directia Juridica a ministerului.

„Printr-o nota inregistrata la cabinetul demnitarului, Directia Juridica a inaintat aceste concluzii”, a mai declarat Korodi.

Acesta a tinut sa precizeze ca tocmai statutul sau de ministru demis, precum si actualul context „de personal ” al institutiei, nu-i permit sa ia vreo masura in urma concluziilor juristilor.

„Este o opinie juridica pe care eu, ca ministru demis, recomand succesorului meu sa o inainteze Comitetului de Analiza Tehnica, pentru ca membrii acestui comitet sa le analizeze si sa ceara clarificari suplimentare de la companie sau sa ia masurile pe care le considera oportune”, a spus Korodi.

El a precizat ca nu poate inainta el insusi respectivul document intrucat CAT nu se poate intruni in absenta unui secretar de stat al Ministerului care sa-l conduca, situatie creata odata cu demiterea secretarului de stat Marin Anton, care era presedinte al respectivului for.

In cazul in care CAT isi va insusi concluziile juristilor, Consiliul Local de la Rosia Montana va trebui sa aprobe noi planuri de urbanism in baza carora compania sa obtina, conform legii, de la aceeasi autoritate locala, un nou certificat de urbanism.

Ministerul Mediului a cerut un audit judiciar pentru a decide o eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza certificatul de urbanism si alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie. Ministrul solicita verificarea eventualelor consecinte ale deciziei judecatoresti asupra procesului de evaluare a proiectului minier.

Korodi a mai precizat cu acea ocazie ca l-a anuntat de acest demers chiar si pe seful statului, la consultarile cu acesta din seara de vineri, dupa ce Cabinetul a fost demis de Parlament in urma adoptarii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Korodi a reprezentat UDMR la aceste consultari, alaturi de presedintele formatiunii, Kelemen Hunor.

„I-am spus despre acest lucru si sefului statului. L-am anuntat inca de vineri ca 95 la suta evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprita si ca asteptam confirmarea acestei situatii juridice de la specialisti”, a mai spus atunci Korodi.

Korodi Attila se afla in plin proces cu investitorul de la Rosia Montana dupa ce, in 2008, in precedentul sau mandat ministerial, tot in urma unei hotarari judecatoresti prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, in 5 aprilie, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, Hotararea numarul 1 din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.

La acel moment, Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, sustinea ca hotararea Curtii de Apel Alba Iulia nu afecteaza deciziile Consiliului Local Rosia Montana privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *